Τριγμοί στη Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς στο φάκελο «Χρυσή Αυγή» - iefimerida.gr

Τριγμοί στη Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς στο φάκελο «Χρυσή Αυγή»

hrysi-aygi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή να μην προφυλακίσουν τους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο προκάλεσε την έντονη ενόχληση της εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε δρομολόγηση των διαδικασιών για τη σύγκληση της Ολομέλειας.Η Ολομέλεια των Εφετών της Αθήνας θα συγκληθεί προκειμένου να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής ο οποίος θα αναλάβει τη σκυτάλη των ερευνών μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των απολογιών που οδήγησαν στην προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού και την επιβολή περιοριστικών όρων σε άλλους τρεις βουλευτές, στους Κασιδιάρη, Παναγιώταρο και Μίχο, που είναι υπόδικοι για κακούργημα, συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Επικρίσεις από το δικαστικό σώμα για τους ανακριτές

Οι χειρισμοί των ανακριτών Σπύρου Γεωργουλέα και Χρήστου Παπακώστα για την επιβολή μόνον περιοριστικών όρων στους τρεις βουλευτές της Χ.Α., που επικρίθηκαν σφοδρά σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης, επιταχύνουν τη σύγκληση της Ολομέλειας και την ανάθεση του ανακριτικού έργου στα χέρια έμπειρου δικαστικού λειτουργού που υπηρετεί στον δεύτερο βαθμό της δικαστικής ιεραρχίας.

Οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων έκαναν λόγο για μεγάλα κενά και ξέσπασε θύελλα επικρίσεων για τους χειρισμούς των ανακριτών. Την ίδια ώρα ευθύνες αποδίδονται από ανώτατους δικαστικούς και σε αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς που δεν φρόντισαν να συνδράμουν τους ανακριτές στο δύσκολο έργο τους και δεν τους βοήθησαν να εκτιμήσουν με την απαιτούμενη σοβαρότητα το υλικό και τα στοιχεία μιας τόσο βαριάς δικογραφίας.Σε ειδικό εφέτη ανακριτή η έρευνα για τη ΧΑ

Η ανάθεση των ανακρίσεων σε ειδικό εφέτη το συντομότερο δυνατόν θα θέσει σε νέα βάση τις ανακρίσεις οι οποίες ουσιαστικά μόλις τώρα αρχίζουν, καθώς εκτός από την προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και από τον αντεισαγγελέα Χαρ. Βουρλιώτη και τη λήψη των απολογιών από τους ανακριτές, η Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη μπει για τα καλά στην έρευνα της υπόθεσης. Εξάλλου στην πρώτη φάση των ανακρίσεων οι δικαστικές αρχές προσέγγισαν μόνον την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Αιχμές Δένδια για την Δικαιοσύνη: «Αν ζητούσαν περισσότερα στοιχεία θα τα βρίσκαμε και θα δίναμε»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του «άδειασε» τους δικαστικούς και έμμεσα τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Μιλώντας στην Ελευθεροτυπία αναφέρει «αν ζητούσαν περισσότερα στοιχεία από την αστυνομία θα τα έδινε», αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για το χειρισμό της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη μετά και την χθεσινή απόφαση των ανακριτών να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι Κασιδιάρης, Μίχος. Παναγιώταρος.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δηλώνει πως «αν είχαν ζητηθεί περισσότερα ή συμπληρωματικά στοιχεία, οι διωκτικές αρχές θα ζητούσαν περισσότερο χρόνο και θα έφερναν εις πέρας την εντολή που τους ανατέθηκε με την ίδια επιμέλεια και με τον ίδιο επαγγελματισμό που έχουν επιδείξει από πλευράς τους μέχρι σήμερα».

Προσθέτει επίσης με αυστηρό τόνο και ουσιαστικά παίρνοντας αποστάσεις από άλλες εκπλήξεις που μπορεί να προκύψουν στην υπόθεση « «Ό,τι έγινε και ό,τι θα επακολουθήσει είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Εύχομαι και ελπίζω να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων όλοι οι θεσμικοί παράγοντες που εμπλέκονται στη διερεύνηση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης. Βρισκόμαστε στην αρχή».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και η πρόεδρος των δικαστών στηρίζουν τους ανακριτές

Nα σταματήσουν οι παρεμβάσεις προς τους δύο ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ζήτησε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου. Ας αφήσουμε την Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Θάνου: «Αφήστε τους να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το έργο τους»

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή για τον εορτασμό του προστάτη του δικαστικού σώματος, Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, η πρόεδρος της ΕΔΕ καυτηρίασε τη στάση πολιτικών και ΜΜΕ που ασκούν κριτική στις αποφάσεις των ανακριτών για τους συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «ο σωστός δικαστής λογοδοτεί μόνο στη συνείδηση και τον Θεό».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών ανταποκρίνεται με αυταπάρνηση και ευσυνειδησία στο λειτούργημά τους, καθώς απασχολούνται και τις νυκτερινές ώρες και τις αργίες σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα», σημείωσε η κ. Θάνου, «είναι οι δύο ανακριτές που ασχολούνται με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έχουν υπερβεί αδιαλείπτως τις 50 ώρες ανάκρισης».«Όμως», υπογράμμισε, «ας το λάβουν αυτό υπόψη τους, και ιδίως οι παράγοντες της Πολιτικής και της δημοσιογραφίας που επί δύο εικοσιτετράωρα, και ενώ η ανάκριση είναι σε εξέλιξη, επιμένουν να ασκούν αρνητική κριτική και να προσπαθούν να παρέμβουν στο έργο τους. Επιμένουν να μη θέλουν να κατανοήσουν ότι σε αυτό ακριβώς συνίσταται η ανεξαρτησία και αμεροληψία του δικαστή. Δηλαδή στο ότι οφείλει να αγνοεί τις πιέσεις που ασκούνται από τα ΜΜΕ και από άλλες πλευρές, και να αποφασίζει ανεπηρέαστος, βασιζόμενος μόνο στα στοιχεία της δικογραφίας».«Ο σωστός δικαστής λογοδοτεί μόνο στη συνείδηση και τον Θεό. Πρέπει να αφήσουν όλοι τους δικαστές να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το έργο τους», διεμήνυσε η κ. Θάνου.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόεδρος της ΕΔΕ διαβεβαίωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι «μέσα σ' αυτή τη δυσχερέστατη κρίση, την οποία διανύει και η χώρα μας και η Δικαιοσύνη, οι δικαστές εξακολουθούν να παραμένουν ανεξάρτητοι και υπερήφανοι και ότι ο δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να τους εμπιστεύεται».

Αθανασίου: «Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της»

Από την πλευρά του ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου επεσήμανε ότι αυτές τις ημέρες η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται να προστατεύσει τη Δημοκρατία από τις ακρότητες και πρέπει να το κάνει «μέσα στα όρια που το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους ορίζουν».

«Πρέπει», είπε, «να αντιμετωπίσει τους αμφισβητίες του δημοκρατικού ιδεώδους όχι με τα όπλα τους, αλλά με τη δημοκρατική νομιμότητα. Ας την αφήσουμε, λοιπόν, να το πράξει. Ας την αφήσουμε να ολοκληρώσει το έργο της. Το έργο της που ξεκινά με την έρευνα και τη μελέτη και τελειώνει με την απόφαση. Την απόφαση, την νηφάλια, την οριστική και αμετάκλητη».Ο υπουγός Δικαιοσύνης επανέλαβε πως η ελληνική δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα να το κάνει, γιατί είναι θεσμικά ανεξάρτητη, «τόσο ανεξάρτητη που άλλες έννομες τάξεις θα ζήλευαν». Και αυτή, κατέληξε, είναι «η μεγαλύτερη απόδειξη και ταυτόχρονα εγγύηση ότι η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, λειτουργεί και αντιμετωπίζει όποιον επιχειρεί να την υπονομεύσει. Η Πολιτεία, με τη σειρά της, οφείλει να τονίζει και να αναδεικνύει αυτή την ανεξαρτησία με όλους τους συνταγματικά κατοχυρωμένους τρόπους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ