Στην Αθήνα τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Κύπρου - Συνάντηση συντονισμού με Σαμαρά για το Κυπριακο - iefimerida.gr

Στην Αθήνα τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Κύπρου - Συνάντηση συντονισμού με Σαμαρά για το Κυπριακο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Αθήνα αναμένεται τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το συντονισμό και τον καθορισμό των επόμενων βημάτων στο Κυπριακό.

Αυτό έκανε γνωστό ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας απόψε σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι στη συνάντηση της Αθήνας θα γίνει επισκόπηση των αποτελεσμάτων των επισκέψεων του στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, καθώς επίσης και της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Κύπρου χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή του για συναντήσεις με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Η εν λόγω πρόταση, σημείωσε, «έγινε σε πλήρη συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση» και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για το γεγονός πως ο ενισχυμένος τρόπος συνεργασίας με την Ελλάδα αποδίδει καρπούς.

Ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι η πρόταση για επισκέψεις των συνομιλητών των δύο κοινοτήτων σε Αθήνα και Άγκυρα «δεν αποσκοπεί σε διμερή, τριμερή ή και τετραμερή διάσκεψη, όπως κάποιοι ενδεχομένως ανησυχούν» και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν αναφέρεται σε διασκέψεις, «που εκ της φύσεώς τους είναι περιορισμένου χρόνου, θέση την οποία διευκρίνισα τόσο στους συνομιλητές μου στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην επιστολή μου προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ».

Όπως επεσήμανε, το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι δικοινοτικό, δεν είναι διαφορά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. «Αυτό που χώρισε την πατρίδα μας ήταν η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή και, συνεπώς», ανέφερε, «εκείνους που θα έπρεπε να έχουμε ως συνομιλητές μας, δεν είναι μόνο τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους».

δεν είναι διαφορά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. «Αυτό που χώρισε την πατρίδα μας ήταν η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή και, συνεπώς, εκείνους που θα έπρεπε να έχουμε ως συνομιλητές μας δεν είναι μόνο τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους» - See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/68035#sthash.cTfquFjc.dpuf

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, οι επικείμενες συναντήσεις του Ελληνοκύπριου συνομιλητή με τους εκπροσώπους της Άγκυρας προσφέρουν «για πρώτη φορά μετά την εισβολή, τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με εκείνους που πρέπει να είναι υπόλογοι για τις θέσεις που υποβάλλονται και φέρουν την ευθύνη για τη λύση του Κυπριακού».

Εξάλλου, τόνισε, πάγια θέση όλων είναι ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να επανατοποθετηθεί στην ορθή βάση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και συνεπώς, υποστήριξε, «μια τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο δεν υπονομεύει, αλλά αντίθετα αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Για το ρόλο του διεθνούς παράγοντα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπίστωσε ζωηρό ενδιαφέρον για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, αφού όλοι πλέον αναγνωρίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή.

Παράλληλα όμως, κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται «ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ούτε και επιδιαιτησίες».

Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι στις επαφές του στις ΗΠΑ παρουσίασε την πρόταση του για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αναδεικνύοντας τα οφέλη που η επιστροφή της θα προσφέρει σε όλους της κατοίκους της Κύπρου. Μια πρόταση η οποία, όπως σημείωσε, πέραν του θετικού της αναβίωσης της ελπίδας του κυπριακού λαού σε σχέση με τις προοπτικές επίτευξης λύσης, θα παρέχει επιπλέον τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

- Η ανοικοδόμηση των υποδομών μιας πόλης η οποία παραμένει ακατοίκητη για 39 χρόνια, αδιαμφισβήτητα θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ένα ευρύ πλαίσιο επαγγελματικών πεδίων, δίδοντας μεγάλη ώθηση στην οικονομία της χώρας.

- Την ίδια ώρα, συνεργαζόμενοι για την ανοικοδόμηση της πόλης και απολαμβάνοντας τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έρθουν πιο κοντά, συνειδητοποιώντας τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν από ένα κοινό μέλλον ευημερίας και προκοπής, ακριβώς όπως είχαμε πράξει και στο παρελθόν. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να «ανοίξει τα χαρτιά» του όταν ρωτήθηκε για ανταλλάγματα που ενδεχομένως να ζητήσει η Τουρκία σε σχέση με την πρόταση του για την Αμμόχωστο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα αποδοχής των λεγόμενων συγκλίσεων στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ, όπως αυτές καταγράφονται στο έγγραφο Ντάουνερ».

Για τις ανησυχίες που εκφράζονται για το ενδεχόμενο επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται, επαναλαμβάνοντας ότι «το συγκεκριμένο σχέδιο έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού και το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ