Σπαρτιατική χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τις δαπάνες που θα γίνουν για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα. Μια προεδρία που θα ρίξει το φως στη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή για το διεθνές προφίλ της, αλλά και σε μια ακόμη κρισιμότερη εποχή για τα οικονομικά και δημοσιονομικά της.
Σύμφωνα με ανώτερες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, οι Βρυξέλλες πήραν τη διαβεβαίωση ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για τους έξι μήνες δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 13 άτυπες συνεδριάσεις των συμβουλίων υπουργών θα γίνουν στην Αθήνα και όχι σε διάφορα σημεία της χώρας (όπως είθισται να γίνεται για να δοθεί περισσότερο χρώμα και προβολή). Επιπλέον θα περιοριστεί δραματικά ο αριθμός των συναντήσεων των ομάδων εργασίας, γνωστές και ως διπλωματικός και γραφειοκρατικός τουρισμός.
Επειδή πολλοί θα αναφωνήσουν ότι και πάλι τα 50 εκατομμύρια ευρώ είναι υπερβολικά πολλά για την Ελλάδα αυτή την εποχή, να θυμίσουμε πως αντίστοιχες προεδρίες δαπανούν από 60 ως και 80 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με την Καθημερινή, τα κράτη που επωμίζονται την προεδρία του Συμβουλίου ενισχύουν τις μόνιμες αντιπροσωπείες τους στις Βρυξέλλες με 200 έως 300 άτομα, το συνολικό προσωπικό της Ελληνικής ανέρχεται σε 138 άτομα.
Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας επικεντρώνονται στους τομείς της ανάπτυξης και απασχόλησης, στην εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρωζώνης και στη μετανάστευση και κινητικότητα.
Το σχόλιο των Financial Times
Παράλληλα, για το κόστος της ελληνικής προεδρείας αναφέρονται και οι Financial Times, οι οποίοι τονίζουν πως η Ελλάδα θα φερθεί σαν «οικογένεια που προετοιμάζει έναν λιτό γάμο» και επιβεβαιώνουν πως η χώρα θα προσπαθήσει να μειώσει τα υπουργικά συμβούλια και θα προσπαθήσει να τα περιορίσει στις Βρυξέλλες, ενώ όσα αφορούν την Ελλάδα θα γίνουν στην Αθήνα.