Αισθητές σε όλο τον κόσμο γίνονται οι επιπτώσεις από τη μερική διακοπή της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ ο γερμανικός τύπος προειδοποιεί σήμερα για «μοιραίες συνέπειες» και μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η αποτυχία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών να συμφωνήσουν σε ένα κρατικό προϋπολογισμό μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, έδωσε εντολή στις κυβερνητικές υπηρεσίες να «κατεβάσουν» ρολά.
Υπολογίζεται ότι περίπου 800.000 εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, θα μείνουν στο σπίτι τους σήμερα Τρίτη. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο τα τελευταία 17 χρόνια.
Το Spiegel online γράφει σήμερα: «Παρέλυσε μια υπερδύναμη» προσθέτει όμως ότι οι πολιτικοί εργάζονταν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να επιλυθεί η κρίση και πως υπάρχει ακόμη ελπίδα για συμφωνία.
Η εφημερίδα Welt προειδοποιεί για «μοιραίες συνέπειες» αναφέροντας πως «συνέβη το αδιανόητο». Το κλείσιμο θέτει την παγκόσμια οικονομία σε κίνδυνο, προσθέτει.
Η εφημερίδα περιγράφει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ως κάποιον που βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος» αναφέροντας χαρακτηριστικά «Είτε θα παραβεί το νόμο και δε θα πληρώσει τους εκπαιδευτικούς, τους πυροσβέστες και τους πράκτορες του FBI, είτε θα αγνοήσει το ανώτατο όριο του χρέους, κάτι που επίσης είναι παράνομο».
Για την εφημερίδα Zeit, η ευθύνη βαρύνει «μια χούφτα ριζοσπαστών», που δε θέλουν να συμβιβαστούν και θα προτιμούσαν να κρατούν την χώρα τους σε ομηρία, παρά να αλλάξουν ιδεολογία.
«Δεν επηρεάζονται μόνο τα εκατομμύρια των κυβερνητικών υπαλλήλων, αλλά και όλοι οι Αμερικανοί, καθώς η ανικανότητα για πληρωμή, αν διαρκέσει εβδομάδες, θα έχει μοιραίες επιπτώσεις στην οικονομία» αναφέρει η εφημερίδα.
«Μια μικρή ομάδα ασυμβίβαστων Ρεπουμπλικάνων ιδεολόγων στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι κατά κύριο λόγο αρμόδιοι για την καταστροφή αυτή» τονίζει. «Δεν οδηγούν μόνο το δικό τους κόμμα στο χείλος του γκρεμού, αλλά το σύνολο της χώρας. Δυστυχώς, ο ηγέτης αυτού του κόμματος είτε δεν έχει το θάρρος ή το θράσος για να τους βάλει στη θέση τους».
Για την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ, ήταν συχνά «εξαιρετικά αμφίβολη». «Εδώ και χρόνια, το οικονομικό έτος ξεκινούσε την 1η Οκτωβρίου χωρίς μεθοδευμένο προϋπολογισμό που εγκρινόταν από το Κογκρέσο και υπογραφόταν από τον Πρόεδρο» αναφέρει η εφημερίδα.
Η εφημερίδα προσθέτει πως οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία του Ομπάμα – που είναι μισητός από τους Ρεπουμπλικάνους- και όχι ο προϋπολογισμός, ήταν το πραγματικό πεδίο μάχης.