Ενα νέο νησί αναδύθηκε από τον ωκεανό, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε το Πακιστάν στις 24 Σεπτεμβρίου. Το φαινόμενο κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι αποφάσισαν να μελετήσουν το παράξενο νησί και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μάλλον πρόκειται για ηφαίστειο.
Το μικρό βουνό που αναδύθηκε περίπου 350 μέτρα από την ακτή, έχει ύψος 6 με 12 μέτρα και μήκος 30 μέτρα Σύμφωνα με τον γεωλόγο Μπομπ Γέατς, ειδικό για τους σεισμούς στο Πακιστάν, το συγκεκριμένο βουνό μπορεί να είναι είτε αποτέλεσμα υποθαλάσσιας κατολίσθησης, είτε ένα ηφαίστειο λάσπης.
Ωστόσο, προσθέτει ότι σύμφωνα με τα δεδομένα, μάλλον πρόκειται για ηφαίστειο λάσπης, αφού εμφανίστηκε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το επίκεντρο του σεισμού, ενώ στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί παρόμοια ηφαίστεια λάσπης στη θάλασσα έξω το Γκουαντάρ.
Τα ηφαίστεια λάσπης εκτοξεύουν λάσπη αντί για λάβα και εμφανίζονται όταν ιζήματα όπως λάσπη και άργιλος δέχονται πίεση από θερμά αέρια στο υπέδαφος. Ο λόγος που σχηματίζονται είναι γιατί κατά τη διάρκεια των σεισμών, ανακινείται η λάσπη και το νερό που βρίσκονται παγιδευμένα κάτω από τα ιζήματα του πυθμένα.
Το πιο γνωστό καταγεγραμμένο ηφαίστειο λάσπης παγκοσμίως, είναι η «Λούσι» που εμφανίστηκε το 2006 στην Ιάβα της Ινδονησίας και με την έκρηξή του είχε καλύψει με λάσπη ολόκληρα χωριά, ενώ η δημιουργία του προκλήθηκε από ερευνητική γεώτρηση φυσικού αερίου.
\