Ετσι εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή: Η έφοδος στον Μιχαλολιάκο, η εγκληματική οργάνωση και το βαρύ κατηγορητήριο - iefimerida.gr

Ετσι εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή: Η έφοδος στον Μιχαλολιάκο, η εγκληματική οργάνωση και το βαρύ κατηγορητήριο

Ετσι εξάρθρωσε η αντιτρομοκρατική τη Χρυσή Αυγή: Η έφοδος στον Μιχαλολιάκο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις από τα ξημερώματα του Σαββάτου έπειτα από την ευρείας κλίμακας επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής που οδήγησε στη σύλληψη του Νίκου Μιχαλολιάκου και όλης της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Από τη στιγμή που παραδόθηκε το πόρισμα του αντιεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη και δόθηκε η εντολή για την εξάρθρωση της εγκληματικής συμμορίας, όπως πλέον αντιμετωπίζεται και νομικά, της Χρυσής Αυγή οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και ιστορικές.

Το χρονικό των συλλήψεων

Ο πρώτος που συνελήφθη από τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής ήταν ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, λίγο μετά τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος φέρεται να μην προέβαλε καμία αντίσταση και μεταφέρθηκε στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Ακολούθησε η σύλληψη του Ηλία Κασιδιάρη και λίγες ώρες αργότερα εκείνη του βουλευτή Β' Πειραιά Γιάννη Λαγού.

Και στις τρεις περιπτώσεις οι συλλήψεις έγιναν παρουσία εισαγγελέα με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν και κατ' οίκον έρευνες.

Επόμενος ήταν ο Ηλίας Παναγιώταρος ο οποίος πήγε μόνος του στο κτίριο της ΓΑΣΑ και ουσιαστικά παραδόθηκε στις αρχές, ενώ το ίδιο έκανε και ο βουλευτής Ευβοίας Νίκος Μίχος, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Από το πόρισμα του εισαγγελέα προκύπτει ότι οι πέντε αυτοί συλληφθέντες αποτελούσαν την ηγετική ομάδα της οργάνωσης με τον Μιχαλολιάκο στην κορυφή, ενώ, ακόμη καταζητείται ο Χρήστος Παππάς, ο οποίος φωτογραφίζεται ως το νο 2 της οργάνωσης.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της αντιτρομοκρατικής συνελήφθησαν, ακόμη, δώδεκα στελέχη του κόμματος, ανάμεσα στα οποία ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Ο συνολικός αριθμός των στελεχών της Χρυσής Αυγής που αναζητείται είναι 34 με τις συλλήψεις να είναι αυτή τη στιγμή στις 20. Τα περισσότερα από τα άτομα βρίσκονται στην Αττική, ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια.

Εκτός από στελέχη και βουλευτές του κόμματος οι Αρχές συνέλαβαν και δύο εν ενεργεία αστυνομικούς, ο ένας ειδικός φρουρός της ομάδας «ΔΙΑΣ», αλλά και μια ανθυπαστυνόμος που εργάζεται στον Πειραιά.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων για να βρεθούν ενώπιον του εισαγγελέα και κατόπιν του ανακριτή για να απολογηθούν.

Από τους βουλευτές του κόμματος όλοι αρνήθηκαν να απολογηθούν, ζήτησαν και πήραν προθεσμία μέχρι την Τρίτη για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και ανά περίπτωση για παράνομη οπλοκατοχή.Η δίωξη θα προσωποποιηθεί από τον ανακριτή που θα χειριστεί την υπόθεση.

Πρώτος βγήκε από τη ΓΑΔΑ ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σιδηροδέσμιος και ακολουθούμενος από τον Ηλία Παναγιώταρο, τον Γιάννη Λαγό, τον Ηλία Κασιδιάρη και το Νίκο Μίχο. «Θα φάτε μνημόνιο το βράδυ», φώναζε ο κ. Παναγιώταρος ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης φώναξε «δεν μας λυγίζει τίποτα».

Βαρύ το κατηγορητήριο – Ορατό το ενδεχόμενο πολυετών φυλακίσεων

«Καίει» τη Χρυσή Αυγή και τον αρχηγό της το πολύ βαρύ 9σέλιδο πόρισμα του αντιεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη ο οποίος περιγράφει τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης με αυστηρή ιεραρχία και απόλυτη πειθαρχία, ενώ παρουσιάζει στοιχεία και υποθέσεις από το 1987 όταν και πρωτοεμφανίστηκε το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Το πόρισμα συνοδεύεται από ογκοδέστατη δικογραφία με καταθέσεις μαρτύρων, στοιχεία από παρακολουθήσεις τηλεφώνων και άλλα πολλά.

Σύμφωνα με το πόρισμα αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, παραστρατιωτικού τύπου, είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος τον οποίο αποκαλούσαν «Φύρερ» τα άτομα που βρίσκονταν στον στενό πυρήνα, ενώ το ρόλο του υπαρχηγού είχε ο καταζητούμενος Χρήστος Παππάς.

Εκτός του αρχηγού που λάμβανε γνώση για όλες τις επιθέσεις και δράσεις του κόμματος στο σκληρό πυρήνα της οργάνωσης μετείχαν οι βουλευτές Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος και Λαγός, ενώ στη δικογραφία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη στρατολόγηση ανηλίκων κατά τα πρότυπα ναζιστικών οργανώσεων.

Οι έρευνες των Αρχών επικεντρώνονται μεν στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, ωστόσο, τα αδικήματα για τα οποία διώκονται είναι πάρα πολλά.

Συγκεκριμένα τα στελέχη της οργάνωσης κατηγορούνται για δέκα κακουργήματα:

  • Δολοφονία του Παύλου Φύσσα
  • Δολοφονία Πακιστανού μετανάστη στα Πετράλων
  • Απόπειρα δολοφονίας αλλοδαπού στη Μεταμόρφωση
  • Απόπειρα δολοφονίας Αιγύπτιου στην Ιχθυόσκαλα
  • Δεκάδες ξυλοδαρμοί
  • Κατηγορία εκβιασμού καθώς φέρονται στελέχη της Χρυσής Αυγής να μετέχουν σε δίκτυο εκβιασμών μικροπωλητών και καταστηματαρχών.
  • Το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στα μέλη της οργάνωσης είναι πολύ βαριές, ενώ, χαρακτηριστικό είναι πως κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε το πρωί του Σαββάτου στο iefimerida πως ότι οι κατηγορίες εναντίον της ηγεσίας και στελεχών της Χ.Α. επισείουν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 20 ετών, παρότι, όπως επισημαίνουν τις αποφάσεις θα λάβει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Αλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, εμφανίστηκε σίγουρος πως οι κατηγορίες είναι «δεμένες» δηλώνοντας στα μέσα ενημέρωσης ότι θα εξασφαλιστεί μία δίκαιη δίκη για όλους τους συλληφθέντες.

Τα όπλα του Μιχαλολιάκου και ο καταζητούμενος Παππάς

Οι έρευνες των Αρχών πλέον επικεντρώνονται στα στοιχεία που έχουν συλλέξει από τις επιχειρήσεις σε σπίτια βουλετών, στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, αλλά και σε γραφεία τοπικών οργανώσεων.

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου έγινε γνωστό πως στο σπίτι του αρχηγού της οργάνωσης βρέθηκαν τρία όπλα χωρίς άδεια και περίπου 43.000 ευρώ μετρητά, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως άλλα ευρήματα.

Εκείνο που προκαλεί ερωτήματα είναι το γεγονός πως ο υπαρχηγός της οργάνωσης, Χρήστος Παππάς, εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης με τις εκτιμήσεις για τις ενέργειές του να είναι πολλές.

Οι αρχές συνεχίζουν να τον αναζητούν, αν και φέρεται πως ο ίδιος έχει ήδη επικοινωνήσει με την αντιτρομοκρατική και δήλωσε πως αναμένεται να παραδοθεί.

Πολλοί εικάζουν ότι ο Χρήστος Παππάς παραμένει άφαντος και περιμένει να περάσει το 48ωρο του αυτοφώρου, ενώ, στη συνέχεια για να συλληφθεί θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή για την άρση της ασυλίας του.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι ο υπαρχηγός της οργάνωσης, κατά πολλούς το ιδεολογικό «κεφάλι» της ακροδεξιάς οργάνωσης, προσπαθεί να προετοιμάσει την επόμενη ημέρα για το κόμμα και ενδεχομένως να κρύψει ή να καταστρέψει περαιτέρω ενοχοποιητικά στοιχεία.

Το ακροδεξιό κόμμα βρίσκεται ουσιαστικά αυτή τη στιγμή ακέφαλο και πιθανόν ο Χρήστος Παππάς να προσπαθεί να δώσει τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής, αλλά και να ορίσει το ποιος θα λειτουργεί ως αρχηγός της Χρυσής Αυγής και ποια θα είναι η ηγετική ομάδα.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως ήταν αναμενόμενο, επικρατεί ικανοποίηση για την πορεία των επιχειρήσεων αλλά και για το γεγονός πως η δικαιοσύνη και η αστυνομία ενήργησαν αστραπιαία αποφεύγοντας οποιαδήποτε στραβοπατήματα.

Στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Χαράλαμπος Αθανασίου, κάνουν λόγο για «απάντηση του δημοκρατικού πολιτεύματος», ενώ ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις με τέσσερις λέξεις: «Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ