Ευ. Βενιζέλος:«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας» - iefimerida.gr

Ευ. Βενιζέλος:«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι απολύτως καλυμμένο και διασφαλισμένο. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας και χρηματοδότησης. Η τελευταία υποβάθμιση από τον (οίκο αξιολόγησης) Fitch, η οποία ήρθε στη συνέχεια υποβαθμίσεων πολλών άλλων χωρών, ήταν χωρίς καμία πραγματική επίπτωση για τις τράπεζές μας, και το ίδιο ισχύει και για την αυριανή επικείμενη ανακοίνωση του αποτελέσματος των στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών υπό συνθήκες ακραίου σεναρίου κρίσης που θα έχουμε αύριο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η διαβεβαίωσή μου αυτή είναι θεσμική επίσημη και απερίφραστη» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, υπάρχουν οι μηχανισμοί μέσα στο ευρωσύστημα, στο οποίο περιλαμβάνεται και η κεντρική μας τράπεζα, και όλα είναι απολύτως διασφαλισμένα. Εάν, δε, κάποιοι επιχειρούν να μεταφράσουν κατά τρόπο λαϊκίστικο, ανεύθυνο και μικροκομματικό τον όρο σελεκτιβ ντιφολτ επαναλαμβάνω ότι αυτό δεν είναι μια πραγματική κατάσταση, δεν είναι πιστωτικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία, ούτε πτώχευση, ούτε αδυναμία πληρωμής, είναι μια προσωρινή βαθμολόγηση των ελληνικών ομολόγων, όπου αντί να είσαι στον βαθμό 3c ή d είσαι στον βαθμό sd (selective default) για ένα χρονικό διάστημα.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η παρομοίωση από τον κ. Βενιζέλο, του ελληνικού δημόσιου χρέους με σιδηροδρομικό συρμό. Όπως είπε, λίγο πριν αυτοματοποιηθούν οι σιδηρόδρομοι, υπήρχε ο κλειδούχος που γύριζε το κλειδί για να αλλάξει το τρένο ράγες και να πάει από την μία διαδρομή στην άλλη. «Πρέπει το τρένο τώρα του ελληνικού δημόσιου χρέους από τις ράγες της μεγάλης και δυσβάσταχτης επιβάρυνσης να αλλάξει ράγες και να πάει σε μια ελάφρυνση. Πρέπει να περάσει από την διασταύρωση, που ο κλειδούχος κρατάει το κλειδί. Αυτό κρατάει μια στιγμή. Και αυτό πρέπει να γίνει. Και γίνεται χωρίς κινδύνους, χωρίς κανένα πραγματικό πρόβλημα» βεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε:

«Χρειάζεται σοβαρότητα, ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και, έλεος πια, εθνική ενότητα, γιατί αυτός που την πληρώνει πάντα είναι ο πιο αδύναμος, ο πιο φτωχός, όχι ο πλούσιος κι εκείνος που έβγαλε τα λεφτά του έξω. Στο όνομα των φτωχών και αδυνάτων πρέπει να ενεργήσουμε, αυτή τη φωνή φέρνω στη Βουλή και αυτή πάμε στην Ευρώπη. Δεν είναι ώρα για μικροκομματικές πλάκες και λογοπαίγνια. Το μήνυμά είναι σαφές και η διαβεβαίωση απόλυτη. Δεν θέλω να υψώνω τους τόνους με την Αντιπολίτευση, γιατί και η παραμικρή πράξη συναίνεσης διευκολύνει τη χώρα, αυξάνει την διαπραγματευτική μας θέση και μειώνει το βάρος των πολιτών».

«Το γεγονός ότι ψηφίσαμε τους νόμους άλλαξε την πολιτική ατμόσφαιρα και το γεγονός ότι η Αντιπολίτευση συνέπραξε στο διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων έχει καταγραφεί στην απόφαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) ως γεγονός εξίσου σημαντικό με την επίθεση κατά της Ιταλίας» είπε ο κ. Βενιζέλος ώστε να γίνει αντιληπτό πόση σημασία έχει για την χώρα και τους πολίτες το να «είμαστε εδώ σοβαροί κι ενωμένοι».

«Η πολιτική παραφιλολογία και ο δημοσιογραφικός σχολιασμός δεν αλλάζουν αυτά που λέω» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών: Είμαστε σε μια διαπραγμάτευση και, τώρα, στην Ρώμη, συνεδριάζουν οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών και οι αντιπρόσωποι των χωρών προκειμένου να εφαρμόσουν τεχνικά την πολιτική απόφαση της Ευρωομάδας. Πρόσθεσε επίσης ότι ανά πάσα στιγμή (μπορεί) να συνεδριάσει η Ευρωομάδα ή να συγκροτηθεί Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ γιατί πρέπει να δοθεί μια απάντηση στις αγορές, ασφαλής για όλους.

Είναι η ώρα της βοήθειας και της ενότητας

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι εμείς έχουμε διαμορφώσει όχι μόνον το σχέδιο αλλά και το δίχτυ προστασίας «Δεν κάνουμε ακροβασίες και δεν κάνουμε τίποτα στην τύχη. Κινούμαστε εκ του ασφαλούς κι όπως πρέπει. Η στήριξη πρέπει να είναι απόλυτη, όχι χωρίς δικαίωμα κριτικής, όχι χωρίς τις κομματικές επιχειρηματολογίες. Δεν ζητούμε από τα κόμματα να αλλάξουν την βασική τους πολιτική πλατφόρμα, αλλά υπάρχουν φάσεις που όλα πρέπει να γίνονται με ενότητα, συνέπεια και χειρουργική ακρίβεια. Σε αυτή τη φάση είμαστε. Δεν έχει λοιπόν κανείς να φοβηθεί τίποτα. Αντιθέτως μια ψυχολογία που έχει θετικά στοιχεία μετουσιώνεται σε πραγματικό οικονομικό γεγονός. Κι έχουμε όλοι υποχρέωση και όφελος να βοηθήσουμε τον εαυτό μας με την ίδια μας την συμπεριφορά και την ψυχική μας διάθεση. Είναι η στιγμή μιας εθνικής γενναιοδωρίας και πολιτικής συστράτευσης. Έτσι θα κερδίσουμε την εθνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί οι πολίτες δεν έχουν πιστέψει ότι διασφαλίζεται η ισορροπία και η δικαιοσύνη. Κι αυτό θα γίνει. Θέλουμε λίγο χρόνο. Λίγο ζωτικό χρόνο για να κάνουμε όσα έχουμε πει σε σχέση με το εθνικό φορολογικό σύστημα, που θα είναι και η βάση του νέου μοντέλου ανάπτυξης. Είναι η ώρα της βοήθειας και της ενότητας».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ