Η έκθεση παρουσιάζει μια ομάδα συναρπαστικών και πολυδιάστατων αντικείμενων του 19ου αιώνα, προερχομένων από το χώρο της διακόσμησης και των εφαρμοσμένων τεχνών: διακοσμημένους δίσκους που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας αναλαμπής της τεχνικής japanning στην Ευρώπη, μιας τεχνικής που μιμείται τη δημοφιλέστατη στην Άπω Ανατολή τεχνική της λάκας.
Πρόκειται για αντικείμενα ιδιαίτερα αγαπητά στους συλλέκτες, τα οποία εμπλουτίζουν σήμερα πολλές ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Βασικό μέρος του τελετουργικού της καθημερινής ζωής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και το νεοσύστατο ελληνικό βασίλειο – στο σερβίρισμα του καφέ ή των γλυκών του κουταλιού ή ακόμη και στα σύνθετα τελετουργικά που συνόδευαν την παράθεση των γευμάτων –, τα αντικείμενα αυτά, αδημοσίευτα και ανεπαρκώς μελετημένα, αποτελούν τεκμήρια της σύνθετης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της εποχής τους.
Η έκθεση επιχειρεί μια διεπιστημονική ανάγνωση των οικείων αυτών αντικειμένων, μια ανάγνωση που εξετάζει την εικονογραφία και τη λειτουργική τους διάσταση, τις τεχνικές κατασκευής και τους τόπους παραγωγής αλλά και τις εμπορικές διαδρομές που έφεραν τα περιζήτητα αυτά αντικείμενα στην Ανατολή και τα εισήγαγαν στην καθημερινότητα ενός νέου αγοραστικού κοινού.
Καταγράφει ταυτόχρονα τις σύγχρονές τους μαρτυρίες, φιλολογικές και εικονογραφικές, και τις ιστορίες που τα ίδια τα αντικείμενα αφηγούνται. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων, γεύσεων και εννοιών, σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ λειτουργικότητας και διακοσμητικού χαρακτήρα.
Οργάνωση – επιμέλεια: Flavia Nessi-Γιαζιτζόγλου, Μυρτώ Χατζάκη