Με ταχύτατους ρυθμούς φαίνεται πως κινείται πλέον ο μηχανισμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, καθώς, από τις αρχές τις εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα θέσει τις βάσεις για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Οπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής, η πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια για αναστολή χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στη Βουλή τη Δευτέρα.
Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αφορά σε όλα τα κόμματα, αλλά φωτογραφίζει εμφανώς τη Χρυσή Αυγή, με δεδομένο ότι τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του φακέλου με τις 32 επιθέσεις Χρυσαυγιτών, να έχει ήδη συγκεντρώσει πολλά επιβαρυντικά στοιχεία όχι μόνο σε βάρος μεσαίων στελεχών αλλά και σε βάρος βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τονίζεται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ελήφθη στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης για την απόλυτη προάσπιση της νομιμότητας και την αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων.
Η πρόθεση της κυβέρνησης για την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης είχε γίνει γνωστή την περασμένη Κυριακή όταν ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας κατέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη πρόταση για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων των οποίων οι αρχηγοί ή βουλευτές κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις, επιβεβαίωνοντας, ουσιαστικά, τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του το iefimerida.gr από την περασμένη Παρασκευή όταν αποκάλυπτε όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξόντωση του ακροδεξιού κόμματος.
Ερχονται συλλήψεις ακόμη μελών και βουλευτών
Εν τω μεταξύ θεωρείται, πλέον, θέμα χρόνου να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για μέλη ακόμη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου φαίνεται πως εμπλέκουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος σε τέτοιες υποθέσεις και τις προσεχείς ημέρες αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στα στοιχεία που προέκυψαν από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου για μέλη βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Από την άλλη πλευρά αρκετά στοιχεία αναμένεται να προκύψουν από την εξέλιξη της έρευνας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά και κυρίως τις επαφές που ο δράστης φέρεται να είχε πριν και μετά την επίθεση στον άτυχο νεαρό.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η κατάθεση εισαγγελικού πορίσματος για τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να προχωρήσουν οι αρχές σε συλλήψεις, ενώ, εάν ορισμένοι κριθούν ύποπτοι φυγής τότε θα εκδοθούν εντάλματα.
Επιπλέον οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι η σύλληψη βουλευτών επιτρέπεται χωρίς να υπάρξει άρση βουλευτικής ασυλίας για αυτόφωρα αδικήματα, ενώ η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι διαρκές αδίκημα.
Να σημειωθεί ότι με εγκύκλιο του ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες ανέφερε ότι σε αυτόφωρα κακουργήματα οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρούν στη σύλληψη βουλευτών. «Σε αυτόφωρο κακούργημα, δεν απαιτείται η άδεια της Βουλής» τονίζει ο Ιωάννης Τέντες στην εγκύκλιό του και ανοίγει το δρόμο για παράκαμψη της Βουλής.
Ξηλώνουν το κύκλωμα σε ΕΛ.ΑΣ. και ένοπλες δυνάμεις
Την ίδια στιγμή οι αρχές περνούν από... κόσκινο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.και της ΕΥΠ για να διαπιστωθούν τυχόν συνδέσεις με τη Χρυσή Αυγή.
Ηδη την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μπαράζ καρατομήσεων και διώξεων για μέλη της αστυνομίας, ενώ την Παρασκευή, απομακρύνθηκε από τη θέση του ο προϊστάμενος αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, Δήμος Κούζηλος, υπεύθυνος των ερευνών για τη Χρυσή Αυγή.
Από την άλλη πλευρά συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν σταγονίδια εντός των ενόπλων δυνάμεων έπειτα και από την αναστάτωση που προκλήθηκε από τα ακραία σενάρια περί πραξικοπήματος που διακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.