Eίναι σύμβολο της ψυχής, της δυνατότητας του Ελληνα. Το κύπελλο του Σπύρου Λούη αποτελεί μια σημαία που επιμένει να στέκεται ψηλά αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τη χώρα και την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε ένα χρόνο από την έκθεσή του στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης μετά την απόκτησή του από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε μια διεθνή δημοπρασία θρίλερ.
Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού οδήγησε στην απόφαση να παραταθεί η έκθεσή του στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, πάντα με δωρεάν είσοδο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του μουσείου από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2013, πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 154.000 μαθητές, επισκέφθηκαν το Μουσείο και είχαν την ευκαιρία να δουν το Κύπελλο και να ενημερωθούν για την ιστορία του και τον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο.
Το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον του κοινού για το Κύπελλο του Σπύρου Λούη, οδήγησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συμφωνία με το Μουσείο της Ακρόπολης, να αποφασίσουν την παράταση της έκθεσης του Κυπέλλου στο Μουσείο έως και τον Φεβρουάριο του 2014, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες του να γνωρίσουν ένα σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου Ολυμπιακού και αθλητικού κινήματος, με βαθιές ιστορικές ρίζες στην αρχαία Ελλάδα.
Μετά τον Φεβρουάριο του 2014, και μέχρι τη μόνιμη έκθεση του Κυπέλλου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015, το Ίδρυμα θα συνεχίσει να αναζητά και άλλους κατάλληλους εκθεσιακούς χώρους, με σκοπό τη συνέχιση της προσωρινής δημόσιας έκθεσης του Κυπέλλου.
Ταυτόχρονα το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποστηρίζει τον διεθνή αγώνα δρόμου υπεραποστάσεων «Σπάρταθλον» που διεξάγεται σήμερα και αύριο , τιμώντας τον Αθηναίο δρομέα, Φειδιππίδη, ο οποίος κάλυψε τη 246 χιλιομέτρων διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη σε μία μόλις ημέρα. Στη φετινή διοργάνωση, θα λάβουν μέρος συνολικά 333 αθλητές από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων και 45 Έλληνες.
Ο βασικός σκοπός κάθε δρομέα Σπαρταθλητή είναι η ολοκλήρωση της εξαντλητικής διαδρομής, καθώς η μόνη ανταμοιβή είναι ένα στεφάνι ελιάς και νερό. Κατά συνέπεια το «Σπάρταθλο» βρίσκει τις πηγές του στο αρχαίο Ολυμπιακό πνεύμα και παραμένει προσηλωμένο σε αυτό, αποφεύγοντας την εμπορευματοποίηση, η οποία χαρακτηρίζει το σύγχρονο αθλητισμό. Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη και ο υπερμαραθώνιος «Σπάρταθλον», συνδέονται μέσω ενός κοινού ιστορικού υπόβαθρου, το οποίο συνετέλεσε στην απόφαση του Ιδρύματος να προσφέρει την υποστήριξή του.
Τόσο η δημόσια έκθεση του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη, όσο και η στήριξη που προσφέρεται για τη διοργάνωση του διεθνούς υπερμαραθωνίου «Σπάρταθλον», ενισχύουν την αντίληψη του ευρύτερου κοινού για το γεγονός, ότι τόσο ο μαραθώνιος αλλά και ο υπερμαραθώνιος, αγώνες ιδιαίτερα δημοφιλείς παγκοσμίως που αγγίζουν έντονα σύγχρονες ευαισθησίες και ανάγκες, έχουν βαθιές ρίζες στην κλασσική αρχαιότητα.