Αποκαλύψεις για προβληματική ελληνική τράπεζα, που δέχθηκε έκτακτο έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, στην οποία «φωτογραφίζεται» και η διάσωση της προβληματικής TBank (τέως Aspis Bank) από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο!
Στις αρκετά εκτενείς αναφορές του στα... δεινά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το ΔΝΤ περιλαμβάνει και αρκετά αποκαλυπτικές αναφορές στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες μικρές τράπεζες, αφήνοντας υπαινιγμούς ακόμη και για ατασθαλίες:
«Παραμένουν αδυναμίες στο χώρο των μικρών τραπεζών», σημειώνει το Ταμείο στην έκθεσή του (σελ. 6). Και στη συνέχεια αποκαλύπτει ότι σε «μία από τις δύο μικρές τράπεζες που είχαν επισημανθεί ως ιδιαίτερα ευάλωτες στη διάρκεια της τρίτης επιθεώρησης της οικονομίας από την αποστολή της τρόικας έγινε έλεγχος από εξωτερικούς ελεγκτές και επιθεώρηση από την Τράπεζα της Ελλάδος». Η τράπεζα αυτή, τελικά, ενίσχυσε τα κεφάλαιά της, για να καλύψει τα ελάχιστα απαιτούμενα εποπτικά όρια και προγραμματίζει νέα αύξηση κεφαλαίου μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Ποια ήταν, όμως, η τράπεζα, στην οποία έγιναν τέτοιοι έλεγχοι; Και γιατί; Το Ταμείο δεν υπεισέρχεται σε... δυσάρεστες λεπτομέρειες, που θα έδειχναν και στους καταθέτες ότι κάτι δεν πάει καλά τουλάχιστον σε μία μικρή τράπεζα, η οποία μάλιστα επιχειρεί εδώ και αρκετούς μήνες να τους προσελκύσει με εντυπωσιακά επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας, όπως λένε στην τραπεζική αγορά. Είναι κοινό μυστικό, όμως, στους τραπεζικούς κύκλους ότι πρόκειται για τράπεζα της οποίας ο πασίγνωστος βασικός μέτοχος... μετανάστευσε πρόσφατα εκτός Ελλάδος και ατενίζει τις εξελίξεις από το Λονδίνο. Οι έλεγχοι της Τράπεζας της Ελλάδος και των ορκωτών επικεντρώθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κυρίως σε υπέρογκα δάνεια που είχε χορηγήσει η μικρή τράπεζα σε επιχειρήσεις συμφερόντων του βασικού της μετόχου.
Το ΔΝΤ, όμως, αναφέρεται και σε άλλη μία μικρή τράπεζα με... μεγάλα προβλήματα, την οποία φωτογραφίζει με τέτοιο τρόπο, ώστε να διακρίνεται με αρκετή καθαρότητα στην φωτογραφία το... Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που έσπευσε πρόσφατα να τη διασώσει. Πρόκειται, βεβαίως, για την TBank, δηλαδή για την πρώην Aspis Bank του ήδη φιλοξενούμενου στον Κορυδαλλό, Παύλου Ψωμιάδη. Το ΔΝΤ σημειώνει στην έκθεσή του ότι ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας είχε πέσει στο 4,5%, «πολύ χαμηλότερα από το ελάχιστο όριο του 8% και επιδιώκει τώρα τη συγχώνευσή της με το βασικό της μέτοχο».
Σε άλλο σημείο της έκθεσής του το Ταμείο αναφέρεται με περισσότερες λεπτομέρειες στη διάσωση της προβληματικής τράπεζες που δημιούργησε ο Παύλος Ψωμιάδης από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για την οποία η διοίκηση του Τ.Τ. δεν έχει δώσει ακόμη επαρκείς εξηγήσεις στους μετόχους, ώστε να πληροφορηθούν και αυτοί γιατί με τα δικά τους χρήματα διασώζεται μια προβληματική τράπεζα: σε μια περίπτωση (σ.σ.: αναφέρεται σε μικρές τράπεζες με προβλήματα ανεπάρκειας κεφαλαίων) ανακοινώθηκε η συγχώνευση (σ.σ.: μικρής τράπεζας) με μια κρατική τράπεζα, που ήδη κατέχει σημαντικό ποσοστό μετοχών της συγκεκριμένης τράπεζας. Αυτή η συγχώνευση θα γίνει, διευκρινίζει το Ταμείο, υπό τον όρο ότι θα αξιολογηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος στην κρατική τράπεζα. Δηλαδή, ότι οι ζημιές που θα υποστεί δεν θα είναι τόσο σοβαρές που να θέτουν την εν λόγω κρατική τράπεζα (το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) σε κίνδυνο.
Πάντως, από την έκθεση του ΔΝΤ φαίνεται καθαρά ότι τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η τρόικα και οι εθνικές αρχές έχουν εντοπίσει πολύ «σκοτεινά» σημεία. Ίσως γι' αυτό το Ταμείο τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει τη δέσμευση να βελτιώσουν το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εκκαθαρίσεις προβληματικών τραπεζών, καθώς το ΔΝΤ βλέπει ότι στην πορεία θα χρειασθεί να φθάσουμε ακόμη και σε «λουκέτα» μικρών τραπεζών, που δεν θα μπορούν να διασωθούν με άλλους τρόπους.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά δείχνουν ότι τα προβλήματα στην «ουρά» του τραπεζικού συστήματος είναι πολύ περισσότερα από όσα φαίνονται. Και σε ορισμένες περιπτώσεις θα είχαν επέμβει ήδη οι εισαγγελείς, αν δεν κρινόταν ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στις τράπεζες, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και αν δεν επικρατούσε στη χώρα μας, ακόμη και σήμερα, ένα ιδιότυπο καθεστώς γενικευμένης ατιμωρησίας...
Πηγή: badmoney.gr