Η πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης είναι σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχε συνομιλία με διευθυντικά στελέχη του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στη Νέα Υόρκη, ερωτηθείς «αν η Χρυσή Αυγή αποτελεί μεγάλο κίνδυνο», τόνισε:
«Φυσικά. Πρόκειται για ένα υποπροϊόν της κρίσης, αλλά όχι αυτόματα και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Στη μεγάλη κρίση του 1929-1930, η αμερικανική απάντηση ήταν ο Ρούσβελτ και το new deal και η γερμανική ήταν ο Χίτλερ και ο ναζισμός. Κάθε κοινωνία διαθέτει σημαντικά γι' αυτήν περιθώρια εκτίμησης των καταστάσεων. Δεν αποδέχομαι τη θεωρία της λεγόμενης ιστορικής ντετερμινισμού. Αναμφίβολα, όμως, η οικονομική κρίση δημιούργησε ένα πολύ καλό περιβάλλον για την ανάπτυξη ενός τέτοιου φαινομένου. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί ακριβώς αυτό το πολιτικό και ιδεολογικό υποπροϊόν της κρίσης, στο πλαίσιο του λεγόμενου "αντιμνημονιακού" στρατοπέδου στο πολιτικό μας σύστημα».
Στο ενδεχόμενο του τι θα συμβεί αν οι βουλευτές ενός κόμματος παραιτηθούν μαζικά από το αξίωμά τους στο Κοινοβούλιο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «τότε έχουμε εκλογές, τοπικές εκλογές για τις συγκεκριμένες βουλευτικές έδρες, όχι γενικές εκλογές. Δηλαδή, εκλογές σε 15 εκλογικές περιφέρειες. Ομως, σύμφωνα με το νόμο, το πρώτο κόμμα, το κόμμα που έχει τη σχετική πλειοψηφία κερδίζει την έδρα. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν, να πάρει την έδρα αυτή η Χ.Α» και πρόσθεσε:
«Για την Χ.Α. κάτι τέτοιο μια τέτοια μεθόδευση θα ήταν ένα είδος πολιτικής αυτοκτονίας. Ισως η ιδέα είναι ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα είδος δημοψηφίσματος σε 15 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Ναι, αλλά από την άλλη πλευρά, θα αποτελούσε μια σπουδαία ευκαιρία ώστε το λεγόμενο συνταγματικό τόξο να οργανώσει ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης εναντίον της Χ.Α».
«Δηλαδή, θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα και εκλογές, αλλά θα ξεκαθάριζε και την ατμόσφαιρα;», ρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος. «Ισως και να ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οργανωθεί το λεγόμενο συνταγματικό τόξο εναντίον της Χ.Α. Είναι εξαιρετική η ιδέα λοιπόν του ηγέτη της Χ.Α. διότι βοηθά να γίνει μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη Χ.Α. και στο δημοκρατικό μέτωπο του πολιτικού μας συστήματος. Αρα, δεν είναι απειλή για εμάς, αλλά ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία», απάντησε.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι μια συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής είναι πάντοτε «ουσιαστική και ενδιαφέρουσα, είναι μια πνευματική απόλαυση», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Αρχιεπισκοπή και «ως Ελληνισμός και Ορθοδοξία είμαστε υπερήφανοι για το έργο που επιτελεί ο Αρχιεπίσκοπος εδώ, σε ένα χώρο πολύ κρίσιμο, πάντα, για τα εθνικά μας συμφέροντα».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος είναι αυτός που, με το κύρος του, μπορεί να εκφράσει πραγματικά όχι μόνο τον λόγο της Ορθοδοξίας, αλλά και τον λόγο του Ελληνισμού, και αυτός ο λόγος να γίνει ακουστός από την αμερικανική κυβέρνηση, από το Κογκρέσο, από τους ισχυρούς κοινωνικούς και πολιτικούς κύκλους, σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και παντού».
Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε πολύ τον Προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική για το έργο και για την «πολύτιμη βοήθειά» του.
Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, αφού ευχαρίστησε τον Ε.Βενιζέλο για την επίσκεψη, επισήμανε ότι τον γνωρίζει όχι μόνο ως πολιτικό αλλά και ως ακαδημαϊκό πρόσωπο και ειδικό σε δύσκολα, νομικά θέματα.
«Αυτές τις ημέρες βέβαια, μας έχετε εκπλήξει, διότι είδατε τόσους υπευθύνους ανθρώπους, πολιτικούς σε όλα τα επίπεδα, τόσο που διερωτώμαι ποιον δεν είδατε», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι «ήταν κάτι πάρα πολύ σημαντικό, τρέξατε αυτές τις ημέρες για τα θέματα της Ελλάδας. Στη συνάντηση που είχαμε, είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια εξαιρετική ενημέρωση, ρεαλιστική, με τα πραγματικά δεδομένα, αλλά πάντοτε γεμάτη με την ελπίδα και τον σχεδιασμό, ο οποίος είναι αναπόσπαστο στοιχείο των Ελλήνων ανά τους αιώνες. Πάντοτε σχεδιάζουμε, ακόμα κι αν είμαστε στη σκοτεινότερη νύχτα και στη χειρότερη θύελλα...».