Σκληρή κριτική κατά της Ανγκέλα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την οικονομική πολιτική που ασκούν στην Ευρωζώνη εξαπολύουν οι Financial Times, οι οποίοι κατηγορούν την γερμανική κυβέρνηση πως ζει σε ένα «παράλληλο σύμπαν» όσον αφορά την βιωσιμότητα του ευρώ αλλά και των χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση.
Σε άρθρο του στους FT, ο Martin Wolf αναφέρεται στο μεγάλο ποσοστό της Μέρκελ και υποστηρίζει πως η Γερμανίδα καγκελάριος «θα φτιάξει την ευρωζώνη που επιθυμεί. Μια Γερμανία με μεγάλα γράμματα. Πιθανόν να γίνει έτσι. Αλίμονο όμως, αν γίνει έτσι, θα είναι ένα βαθιά θλιβερό θέαμα», σημειώνει και επιτίθεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή τις δηλώσεις του όπου καταφέρεται εναντίον των «καταστροφολόγων» λέγοντας πως «ο κόσμος θα ευφρανθεί με τις θετικές οικονομικές ενδείξεις που στέλνει η ευρωζώνη σχεδόν ασταμάτητα τις τελευταίες ημέρες». Το άρθρο, απαντά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών: «Αν η ύφέση και η μαζική ανεργία συνιστούν επιτυχία, τότε η ευρωζώνη πράγματι αποτελεί θρίαμβο. Ο Σόιμπλε κατηγορεί τους επικριτές του ότι ζουν σε ένα ''παράλληλο σύμπαν''. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που ζω εκεί, παρά να ζω στο δικό του σύμπαν», λέει ο Wolf.
Τι λένε οι αναλυτές για την κατάσταση στην Ευρωζώνη- Τι ισχύει για την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου
Στη συνέχεια, οι Financial Times παραθέτουν δηλώσεις αναλυτών σχετικά με την κατάσταση της Ευρωζώνης, αλλά και των χωρών του Νότου, με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα τους:
«Πού βρίσκεται, λοιπόν, η ευρωζώνη; Η ανεργία της είναι 12%. Το ΑΕΠ της στο β΄ τρίμηνο ήταν 3% χαμηλότερα από το προ κρίσης ζενίθ και 13% χαμηλότερα από την μέση προ κρίσης τάση. Στο πιο πρόσφατο τρίμηνο, το ισπανικό ΑΕΠ ήταν 7,5% χαμηλότερο από το προ της κρίσης ζενίθ, της Πορτογαλίας 7,6%, της Ιρλανδίας 8,4%, της Ιταλίας 8,8% και της Ελλάδας 23,4%.
Καμία από αυτές τις χώρες δεν απολαμβάνει δυναμική ανάκαμψη. Τα πιο πρόσφατα ποσοστά ανεργίας είναι 12% στην Ιταλία, 13,8% στην Ιρλανδία, 16,5% στην Πορτογαλία, 26,3% στην Ισπανία και 27,9% στην Ελλάδα. Θα ήταν υψηλότερα χωρίς τη μετανάστευση. Το πρόβλημα της Ιρλανδίας είναι καθαρή προειδοποίηση: Έχει αποκαταστήσει εδώ και καιρό την ανταγωνιστικότητά της και έχει μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Ομως το ΑΕΠ της έχει μείνει στάσιμο επί τέσσερα χρόνια.
Ανάλογη στασιμότητα πιθανόν να είναι η τύχη και των υπολοίπων. Γιατί; Για να το καταλάβουμε, πρέπει να καταλάβουμε γιατί είναι παράλογοι οι παραλληλισμοί που κάνει ο Σόιμπλε ανάμεσα στις γερμανικές μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του 2000 και τη θέση των ευάλωτων χωρών σήμερα».
Οι παραλογισμοί του Σόιμπλε- Η διαφορά της Γερμανίας με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία
Αναλύοντας τους «παραλογισμούς» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, οι FT παραθέτουν την οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Γερμανία την δεκαετία του 2000 με την αντίστοιχη που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία σήμερα. Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι καταστάσεις είναι τελείως διαφορετικές: «Η Γερμανία υπέστη ήπια ύφεση το 2003. Οι σημερινές ευάλωτες χώρες υφίστανται οικονομική κατάρρευση. Το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ήταν το 1,7% του ΑΕΠ το 2000. Τα ελλείμματα στις χώρες που πλήττονται σήμερα από την κρίση είναι πολύ μεγαλύτερα και της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ. Η Γερμανία δεν είχε τεράστια χρέη και δεν δυσκολευόταν να βρει χρηματοδότηση. Σήμερα, οι πληγωμένες χώρες έχουν τεράστια χρέη στους ώμους τους και μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης».
Κλείνοντας την κριτική του προς τον Σόιμπλε, ο Wolf επισημαίνει: «Η ευρωζώνη θα μπορούσε να πετύχει, αλλά όχι με τέτοια φιλοσοφία. Θα επιβιώσει, άραγε; Κανένας δεν γνωρίζει. Είναι αυτός τρόπος διαχείρισης του πιο φιλόδοξου έργου της Ευρώπης; Όχι».
φωτογραφία: fosphotos.com