Δεν είναι και ιδιαίτερα ευχαριστημένοι- για να το πει κανείς με... κομψό τρόπο- οι εκπρόσωποι των δανειστών από την εικόνα που συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι φοροεισπρακτικοί/ φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών, καθώς εκτιμούν ότι δεδομένων των συνθηκών και των αναγκών, οι επιδόσεις τους θα έπρεπε να είναι πολύ καλλίτερες. Στη πραγματικότητα- το έχουν άλλωστε επισημάνει στις τελευταίες τους Εκθέσεις- οι επικεφαλής της Τρόικας θεωρούν ότι τα χέρια του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων εξακολουθούν να είναι "δεμένα", καθώς παρά τη πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα αυτονομία του, δεν έχει πλήρη ευχέρεια κινήσεων.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ελέγχων που ξεκίνησαν τη 1η Αυγούστου για την έκδοση αποδείξεων, με αφορμή τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση. Αν και το αρχικό πλάνο προέβλεπε συντονισμένους ελέγχους από το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία και ειδικά συνεργεία από επιλεγμένες Δ.Ο.Υ., οι εφορίες ουδέποτε βγήκαν... παγανιά, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, καθώς το αναγκαίο κονδύλι για τη κάλυψη των υπερωριών (τα συνεργεία θα έβγαιναν το απόγευμα) και της εργασίας τα Σαββατοκύριακα, απλώς... "κόπηκε" από το ΓΛΚ για δημοσιονομικούς λόγους.
Έντονος σκεπτικισμός υπάρχει στη Τρόικα και για την απόδοση των δίδυμων ρυθμίσεων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς παρά τα όσα πίστευε το οικονομικό επιτελείο, η έως τώρα ανταπόκριση είναι επιεικώς υποτονική, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τα έσοδα του Προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα έχουν ρυθμιστεί στις εφορίες περίπου 500 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί κάτι περισσότερο από 35 εκατ. ευρώ, όταν το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά 2,739 δισ ευρώ στη τετραετία! Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εξετάζουν κατ' αρχήν το ενδεχόμενο να υπάρχει τεχνικό πρόβλημα κατά την αποτύπωση των αιτήσεων ρύθμισης στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά παραδέχονται ότι κατά βάση υπάρχουν σημεία στο πλαίσιο της ρύθμισης, που τη καθιστούν απωθητική.Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συνεννόηση με τη Τρόικα εξετάζονται αλλαγές, χωρίς όμως να αλλάζει η φυσιογνωμία και η στόχευση της ρύθμισης. Ένα από τα σημεία που εξετάζονται αφορά στην υποχρέωση, που έχουν όσοι αιτούνται ρύθμισης, να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ τη τελευταία 5ετία, κάτι που σημαίνει ότι εάν κάποιος επιθυμεί να ρυθμίσει οφειλή θα πρέπει να υποβάλει εκπροθέσμως δήλωση εισοδήματος ή ΦΠΑ- αν έχει τέτοιο πρόβλημα- καταβάλλοντας "επί τόπου" τον σχετικό φόρο.
Η εναλλακτική που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι ο σχετικός φόρος (που προκύπτει από την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης) να προστίθεται στο ποσό της ρύθμισης, έτσι ώστε να μην λειτουργεί αποτρεπτικά για τους οφειλέτες.