Μήνυμα μηδενικής ανοχής στις δράσεις της Χρυσής Αυγής έστειλε τη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με το άνευ προηγουμένου ξεκαθάρισμα που έκανε στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και την έρευνα σε βάθος που διέταξε για τα καταγγελόμενα στον τύπο περί συμμετοχής αστυνομικών σε δραστηριότητες του νεναζιστικού μορφώματος, με σκοπό να φύγει από το Σώμα κάθε υπόνοια ύπαρξης ακροδεξιών θυλάκων.
To χρονικό των «καρατομήσεων» της Δευτέρας
Ετσι, αφού παραιτήθηκαν ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Υποστράτηγος Απόστολος Κασκάνης, διατάχθηκε ΕΔΕ για το γεγονός ότι δεν παρενέβη η αστυνομία και ούτε ενημερώθηκε ο Αρχηγός για το ότι την Παρασκευή έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα υπήρχαν άτομα που έφεραν ρόπαλα (κάτι το οποίο εμπίπτει στο νόμο περί όπλων), ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα τέσσερις υπάλληλοι του τοπικού αστυνομικού τμήματος.
Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Δικόπουλος και Κασκάνης θεωρούνταν από τους πλέον έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. με πολυετή θητεία σε υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών ενώ είχαν συντονίσει και τις επιχειρήσεις σύλληψης των Αλβανών δραπετών των φυλακών Τρικάλων. Παράλληλα, θεωρούνταν και από τους σημαντικότερους υποψηφίους για την αναληψη της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. στις επόμενες κρίσεις
Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια ανατέθηκε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, ευρύτατη έρευνα σχετικά με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων.
Γιατί ξηλώθηκαν οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ.
Το παρασκήνιο πίσω από τις παραιτήσεις που υποβλήθηκαν, τυπικά, για προσωπικούς λόγους, του γενικού επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας και του γενικού αστυνομικού διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την υπόθεση που σχετίζεται με την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Χαλκίδα αλλά και την απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα, μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ, οι τέσσερις υπάλληλοι του τοπικού αστυνομικού τμήματος, είναι πραγματικά πλούσιο.
Αφορμή για τις παραπάνω ενέργειες αποτέλεσε το περιστατικό με τους Χρυσαυγίτες τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη Χαλκίδα. Υπενθυμίζεται ότι τότε, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων (ρόπαλα κλπ), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συλλήψεις έγιναν από άνδρες των ΜΑΤ από την Αθήνα που βρίσκονταν στην περιοχή και όχι από τις τοπικές αστυνομικές αρχές με πηγές από το τοπικό τμήμα να υποστηρίζουν ότι εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν διαθέσιμες δυνάμειες για επέμβαση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής καθώς ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο και όλες οι δυνάμεις ήταν εκεί.
Ομως, η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το γεγονός ότι ακόμη και όταν έγιναν οι επτά προσαγωγές δεν ελήφθησαν αποτυπώματα από όλους γιατί θεωρούσαν ότι είχαν ληφθεί στο παρελθόν. Ετσι προχώρησαν στη λήψη αποτυπωμάτων μόνο από τρία άτομα και άφησαν τους υπολοίπους τέσσερις να φύγουν. Οταν ανακαλύφθηκε η «γκάφα» ήταν ήδη πολύ αργά καθώς οι προσαχθέντες είχαν αποχωρήσει.
Μάλιστα, για τον κ. Δικόπουλο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε δυσαρέσκεια και για τους χειρισμούς του σε σχέση με τα επεισόδια στο Μελιγαλά.
Ππαράλληλα, για το εν λόγω περιστατικό διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κλπ).
Τέσσερις σε διαθεσιμότητα μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ
Παράλληλα, τίθενται σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης οι εξής:
- ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας,
- ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας
- ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας
- και ο αστυνομικός - σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα.
Ερευνα για «σταγονίδια»
Εν τω μεταξύ, λίγο αργότερα τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολή για εις βάθος έρευνα στις τάξεις της ΕΛΑΣ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στο Σώμα έχουν παρεισφρύσει ακροδεξιά «σταγονίδια».
Η έρευνα, που έχει ανατεθεί στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, θα εξετάσει την πιθανή «συμμετοχή αστυνομικών σε αξιόποινες πράξεις» αλλά και τυχόν «διασύνδεση αστυνομικών με τη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής».
Βούληση του κ. Δένδια είναι να μην υπάρχει οποιαδήποτε σκιά στο Σώμα.
Μετακινήθηκαν οκτώ ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί
Παράλληλα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ότι οκτώ υψηλόβαθμοι αξιωματικοί μετακινούνται από τις θέσεις τους και τοποθετούνται σε άλλες υπηρεσίες προκειμένου να «διασφαλιστεί κατ' απόλυτο τρόπο η αντικειμενικότητα στην έρευνα» που διατάχθηκε.
Συγκεκριμένα απομακρύνονται από τις θέσεις τους οι εξής:
- Ο Υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
- Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Διοικητής και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ.
- Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
- Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
- Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να παρεμποδίζονται και χωρίς να συλλαμβάνονται .
- Ο Αστυνόμος, Διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α.
- Ο Αστυνόμος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας.
Πάντως στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτεας η ΕΛΑΣ με τα ονόματα όσων τοποθετούνται στις θέσεις που είχαν μείνει «ορφανές» (δείτε ποιοι τοποθετούνται στις κενές θέσεις πατώντας ΕΔΩ) σημειώνει ότι «προς άρση κάθε παρερμηνείας, ότι οι εσωτερικές μετακινήσεις των Αξιωματικών, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, δεν απορρέουν από στοιχεία ή ενδείξεις για επίμεμπτες συμπεριφορές ή διασυνδέσεις και συνεπώς, σε καμία περίπτωση, δεν προσφέρονται για τη δημιουργία εντυπώσεων, παραφιλολογίας και αυθαίρετων συμπερασμάτων».
Τι συνέβη στη Χαλκίδα
Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ομάδα ατόμων που κρατούσε ρόπαλα, κοντάρια και άλλα όπλα βρισκόταν έξω από τα τοπικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδια που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα αστυνομικό μέγαρο της περιοχής.
Οι Χρυσαυγίτες υποστηρίζουν ότι είχαν μαζί τους το συγκεκριμένο οπλισμό γιατί την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη αντιφασιστικό συλλαλητήριο και για το λόγο αυτό περιφρουρούσαν το κτίριο.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις από αυτούς, προσήγαγαν επτά ακομή τους οποίους στη συνέχεια άφησαν ελεύθερους, ενώ πολλοί ακόμη κατάφεραν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους.
Φωτογραφία: Fosphotos