Μπορεί μέχρι πρόσφατα οι Βρετανοί να μη γνώριζαν το χαλούμι, ωστόσο σήμερα αποτελεί το βασικό τυρί για το τέλειο μπάρμπεκιου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Βρετανία καταναλώνει το κυπριακό «τυρί που τρίζει» περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με τη Σουηδία να έρχεται δεύτερη.
Όπως αναφέρει ο ανεξάρτητος οργανισμός λιανικών πωλήσεων Kantar Worldpanel, τον προηγούμενο χρόνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 35% ενώ η αλυσίδα υπεραγορών Tesco ανακοίνωσε ότι διπλασιάστηκε η ζήτηση από τους πελάτες της.
Εκπρόσωπος της υπεραγοράς δήλωσε ότι οι δικές της πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 132%. Η ζήτηση, ανέφερε, ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι διάσημοι μάγειροι προβάλλουν το χαλούμι σε τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρικής.
«Μπορείτε να κάνετε τόσα πολλά πράγματα με αυτό», λέει ο Αντώνης Ευαγγέλου, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Λεμονιά του Λονδίνου και προσθέτει «Τα καταστήματα delicatessen πωλούν το προϊόν από το 1958 ωστόσο είναι λίγος καιρός που έχει γίνει τόσο δημοφιλές». Ο Ευαγγέλου λέει για το τυρί «Έχει μια μοναδική γεύση. Δεν μπορεί να το συγκρίνουμε με οποιοδήποτε άλλο τυρί. Είναι απλά μοναδικό».
Ο πόλεμος της κατοχύρωσης
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια των Ελληνοκυπρίων παραγωγών να κατοχυρώσουν το Χαλούμι ως ΠΟΠ, αφού διαφώνησαν σχετικά με την αναλογία του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του προϊόντος.
Οι Βρετανοί σημειώνουν επίσης ότι η μονομερής ενέργεια των ελληνοκυπρίων να κατοχυρώσουν ως ΠΟΠ το χαλούμι έχει εξοργίσει τους Τουρκοκύπριους καθώς, ανησυχούν ότι η κατοχύρωση του προϊόντος στην ελληνοκυπριακή πλευρά θα πλήξει τις δικές τους εξαγωγές.
Το χαλούμι είναι ημίσκληρο τυρί, το οποίο κατασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, ή εξ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο γάλα και μπορεί να ψηθεί στη σχάρα ή στο τηγάνι.