Το πρώτο αμερικάνικο ντοκιμαντέρ με αντιναζιστικό περιεχόμενο βρέθηκε τυχαία στην Βασιλική Κινηματοθήκη των Βρυξελλών - iefimerida.gr

Το πρώτο αμερικάνικο ντοκιμαντέρ με αντιναζιστικό περιεχόμενο βρέθηκε τυχαία στην Βασιλική Κινηματοθήκη των Βρυξελλών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο λόγος για το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Χίτλερ, το βασίλειο του τρόμου», που θεωρείτο μέχρι σήμερα «χαμένο» και παρουσιάζει αντισημιτικές ενέργειες στην Γερμανία του 1933.Η πρώτη αμερικάνικη ταινία με αντιναζιστικό περιεχόμενο βρέθηκε τυχαία μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί στην Βασιλική Κινηματoθήκη των Βρυξελλών.


Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ψηφιακής συλλογής του ιδρύματος Μπρούνο Μεσντά, πρόκειται για το μοναδικό αντίγραφο. «Με τράβηξε ο τίτλος του ενώ έκανα μια βόλτα στις συλλογές. Ακολούθησε έρευνα του θέματος και αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για τη μοναδική κόπια που είχε σωθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο δημιουργός του ασπρόμαυρου ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 65 λεπτών ήταν ο Κορνέλιους Βάντερμπιλτ γόνος πλούσιας αμερικάνικης οικογένειας ο οποίος ως μαθητευόμενος δημοσιογράφος περιηγήθηκε εκείνη την περίοδο στην Ευρώπη , βρέθηκε στο Βερολίνο στις 5 Μαρτίου του 1933, ημέρα που το ναζιστικό κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, καταγράφοντας τα πλήθη που υποστήριζαν τον Χίτλερ, τις στρατιωτικές παραλάσεις αλλά και τη φυγή των Εβραίων.
Η ταινία «Χίτλερ, το βασίλειο του τρόμου» μετά από ένα πρόχειρο και βιαστικό μοντάζ προβλήθηκε τον Απρίλιο του 1934 σε έναν κινηματογράφο του Μπρόντγουεϊ, γνωρίζοντας αξιοσημείωτη επιτυχία, όμως έπειτα από την έντονη διαμαρτυρία του Γερμανού πρεσβευτή στις ΗΠΑ, η διανομή του ντοκιμαντέρ σταμάτησε στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που επιθυμούσε να διατηρήσει η Ουάσιγκτον μεταξύ των δύο χωρών.
Το 1939 η ταινία ξαναπροβλήθηκε με ενσωματωμένες σκηνής από την εισβολή των ναζί στην Πολωνία χωρίς όμως επιτυχία.
Ο Βάντερμπιλτ υποστήριζε πως ήταν ο μοναδικός Αμερικανός που πήρε συνέντευξη από τον Χίτλελ την ημέρα που νικησε στις εκλογές, γεγονός που δεν έχει αποδειχθεί και αναπαρίσταται στην ταινία με έναν ηθοποιό που παριστάνει τον Χίτλερ και τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ να τον ρωτάει τι σχέδια έχει για τους Εβραίους.
"Το ενδιαφέρον για την ταινία αυτή δεν είναι κινηματογραφικό -έχει κακή σκηνοθεσία και κακό μοντάζ- αλλά ιστορικό. Είναι μια ουσιαστική μαρτυρία", υποστηρίζει ο Μεστνά.
Η προβολή της αποκατεστημένης ταινίας θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MOMA) της Νέας Υόρκης, με αφορμή τη συμπληρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της Κινηματοθήκης των Βρυξελλών.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ