Διαβουλεύσεων συνέχεια σήμερα στην κυβέρνηση, με τον Γιώργο Παπανδρέου να συγκαλεί για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου τα μέλη της κυβέρνησης να ενημερωθούν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις εξελίξεις στο Eurogroup και το Ecofin που αφορούν άμεσα στην Ελλάδα.
Στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί ακόμα το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που προανήγγειλε ήδη από το ΚΤΕ Οικονομικών της Τρίτης ότι θα ψηφιστεί ως τις 15 Αυγούστου ο κ.Βενιζέλος και το οποίο περιλαμβάνει θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Πολιτισμού, υπέρ της 'ανάπτυξης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης'. Επί τάπητος όμως θα τεθούν και οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής (ή το Eurogroup), αν και εφόσον αυτή συγκληθεί τελικά, πιθανότατα την Κυριακή. Στο ίδιο πλαίσιο, κινήθηκαν χθες δύο συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό στο γραφείο του στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να θέτει επί τάπητος όλα τα σενάρια για τη διαχείριση του χρέους που τίθενται στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις και να εκτιμούνται οι επιπτώσεις καθενός από αυτά στην ελληνική οικονομία. Στην πρώτη σύσκεψη, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης και οι Αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και Ανάπτυξης Χάρης Παμπούκης, ενώ στη δεύτερη ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Απόστολος Ταμβακάκης.
Σε έτερη σύσκεψη, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και των Γραμματέων της ΚΟ Βασίλη Έξαρχου και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, νωρίτερα, επί τάπητος τέθηκε το θέμα του δημοψηφίσματος. Παρά την προειδοποίηση δε του κ.Παπαϊωάννου ότι με το δημοψήφισμα που δρομολογεί για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός διατρέχει τον κίνδυνο να του πούνε πως πάει την χώρα σε εκλογές, ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, εκτιμώντας μάλιστα ότι παρά τις εξελίξεις στην Οικονομία, δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει πίσω στις αλλαγές που προωθεί.
Ως προς το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος που προγραμματίζεται να έχει τουλάχιστον πέντε και έως δέκα ερωτήματα, περιγράφονται οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και κάποια κοινωνικά ζητήματα (κρατικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια, μονοεδρικές ή όχι περιφέρειες κ.α.). Την ίδια ώρα, ήδη συζητούνται τα ονόματα των από πέντε έως δέκα ανθρώπων που θα επανδρώσουν τη σχετική Επιτροπή προετοιμασίας του δημοψηφίσματος, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για 'μη πασοκική επιτροπή', αλλά και να διαπιστώνουν 'απροθυμία' στην στελέχωσή της. Ξεκαθαρίζουν δε, ότι τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα δεν είναι δεσμευτικά, αφού υπερισχύει το Σύνταγμα, ωστόσο "αν αποφασίσει κάποια πράγματα ο λαός, δύσκολα θα κάνει πίσω μία επόμενη κυβέρνηση", όπως λένε...