Επιχείρηση "κατευνασμού" βουλευτών από Παπανδρέου και στο βάθος... ανταρσία - iefimerida.gr

Επιχείρηση "κατευνασμού" βουλευτών από Παπανδρέου και στο βάθος... ανταρσία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γενικευμένη ‘ανταρσία’ φοβούνται τώρα στην κυβέρνηση, παρακολουθώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ξεσηκώνονται ο ένας μετά τον άλλον, ζητώντας από ‘διορθώσεις’ στο μνημόνιο και ‘σύνεση’ στις αποκρατικοποιήσεις, ως δικαίωμα διαφωνίας και καταψήφισης νομοσχεδίων, ή ακόμα και ανασχηματισμό. Σε αυτό το κλίμα, οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, αναζητούν τρόπο να ‘χειριστούν’ την κατάσταση προτού βγει εκτός ελέγχου...

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Από τον Παντελή Οικονόμου και την παρότρυνσή του η κυβέρνηση να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα, ως τον Μίμη Ανδρουλάκη που ζήτησε ήπια αναδιαπραγμάτευση του χρέους και ...οργανωτικό γραμματέα στην κυβέρνηση. Δεν είναι λίγοι όμως και οι βουλευτές, που αποφεύγοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις, περιορίζονται να εκτιμούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ως απαραίτητο έναν ανασχηματισμό. Εκτιμούν άλλωστε, ότι «δεν βγαίνει αλλιώς» και πως αν δεν προσφύγει (σ.σ. ο πρωθυπουργός) άμεσα σε «σαρωτικό ανασχηματισμό» με σοβαρές αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο και απομάκρυνση υπουργών που συνιστούν ‘βαρίδια’ για την κυβέρνηση -όσο κι αν αποτελούν προσωπικές του επιλογές, όπως λένε- «σε λίγο δεν θα μπορεί παρά να πάει σε εκλογές», πράγμα που οι ίδιοι θεωρούν καταστροφικό για την χώρα (αλλά και για πολλούς εξ αυτών).

Παρακολουθώντας αυτή την κατάσταση, οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου αναζητούν τρόπους «κατευνασμού» των βουλευτών και αποφυγής της ‘έκρηξης’. Χωρίς επουδενί να σταματά το ‘μασάζ’ των διαφωνούντων ανά νομοσχέδιο, αναλαμβάνονται ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες ‘διαβούλευσης’ των υπουργών με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που όμως φαίνεται ότι δεν είναι αρκετές. Σε κάθε περίπτωση, ως τις 15 Απριλίου και την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής και των νέων μέτρων, δεν αναμένονται νέες πρωτοβουλίες, τουλάχιστον όχι σε επίπεδο συναντήσεων του πρωθυπουργού με βουλευτές. Ο κ.Παπανδρέου άλλωστε, θα περάσει μέρος της επόμενης εβδομάδας στην Πολωνία, όπου θα πραγματοποιήσει ‘επίσκεψη εργασίας’, ενώ νωρίτερα θα συγκαλέσει εκ νέου το υπουργικό του συμβούλιο, δίνοντας για άλλη μια φορά το στίγμα της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν αποκλείεται η συνέχιση των συσκέψεων που ξεκίνησαν την Δευτέρα, με ομάδες υπουργών, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, που αναλώθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες γύρω από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου, των υπουργών Εργασίας Λούκας Κατσέλη και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, του Αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, αλλά και της ΓΓ Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνάς Δρέττα και του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχαν προηγηθεί άλλες παρόμοιες συναντήσεις του πρωθυπουργού με αρμόδιους κάθε φορά υπουργούς για την Οικονομία και την Ανάπτυξη, τα κοινωνικά θέματα και το κράτος και τους θεσμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ