Moody's: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης - iefimerida.gr

Moody's: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προχωρήσει μέσα σους επόμενους μήνες ο οίκος αξιολόγησης Moody's, με στελέχη της οποίας συναντήθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο οίκος προβλέπει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει στο 5,3% το 2013 και θα υποχωρήσει στο 4,2% το 2014. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, εκτιμάται ότι ο οίκος θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ύφεση.H Moody's είναι ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που αξιολογεί με «C» (δηλαδή σε καθεστώς χρεοκοπίας) την Ελλάδα. Η αξιολόγηση από την Standard & Poor's και την Fitch είναι πέντε βαθμίδες υψηλότερη (σε καθεστώς junk).

Σε τρία στάδια ο έλεγχος της Τρόικα

γύρος διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικα και ο κ.Στουρνάρας θα αναφερθεί στα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν τα νέα μέτρα.Εν τω μεταξύ, την Κυριακή ξεκινά ο νέος

Ο νέος έλεγχος περιλαμβάνει τρία στάδια:

Έως τις 10 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τα σχέδια αναδιάρθρωσης της ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, η εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, η ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η ψήφιση νέου Κώδικα Δικηγόρων.

Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (11-13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) και θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων στα τέλη Οκτωβρίου.

Χρηματοδοτικό κενό

Αυτή τη φορά, αντικείμενο θα είναι η επικαιροποίηση του Μνημονίου και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016 (η τρόικα το υπολογίζει στα 4-5 δισ. ευρώ).

Το θέμα του χρηματοδοτικού κενού (ύψους 10,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ) θα εξεταστεί προς τα τέλη του έτους, στο τρίτο στάδιο του ελέγχου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει κρίσιμη συνάντησηγια τα σχέδια αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, αλλά και τις κρατικές ενισχύσεις προς τις τρεις επιχειρήσεις.Στη συνάντηση, εκτός του κ. Στουρνάρα και των συναρμοδίων υπουργών, θα μετάσχει ο Γκερτ Γιαν Κούπμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομιασιόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ