Το ρομποτικό ρόβερ «Curiosity» αδυνατεί να ανιχνεύσει μεθάνιο στον πλανήτη και δεδομένου ότι ο βασικός δείκτης βιολογικής δραστηριότητας απουσιάζει, δεν ενισχύονται οι θεωρίες της ύπαρξης μορφής μικροβιακής ζωής.Ωστόσο, παρά τα αρνητικά για τη NASA μηνύματα του «Curiosity», οι επιστήμονες δεν έχουν πειστεί ακόμη για την απουσία ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη, καθώς σε προηγούμενες μετρήσεις μεθανίου από τη Γη και από δορυφορικές διαστημοσυσκευές πέριξ του Άρη υπήρχαν θετικά δείγματα.
Το 95% του μεθανίου (του απλούστερου οργανικού μορίου) της ατμόσφαιρας της Γης παράγεται από μικροοργανισμούς και ζώα κι οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι αν εντοπίσουν κάτι ανάλογο στον Άρη, θα είναι ένας αξιόπιστος δείκτης για την παρουσία ζωής μικροβίων και στον γειτονικό πλανήτη, πιθανότατα κάτω από την επιφάνειά του. «Με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις μας περιμέναμε να πάμε εκεί και να βρούμε δέκα μέρη μεθανίου ανά δισεκατομμύριο όγκου (ppbv) ή και παραπάνω. Τώρα που αυτά δεν βρέθηκαν είμαστε απογοητευμένοι», δήλωσε ο ερευνητής του «Curiosity» Κρις Γουέμπστερ.Το όχημα της NASA έφθασε στον Άρη τον Αύγουστο του 2012 και το γεγονός ότι δεν έχει εντοπίσει έως τώρα μεθάνιο σημαίνει πως αν το εν λόγω αέριο βρίσκεται εκεί, θα είναι σε πολύ μικρές και μη ανιχνεύσιμες ποσότητες, τουλάχιστον έξι φορές λιγότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις ή ότι αυτό έχει και άλλες πηγές προέλευσης ενδεχομένως από κομήτες και αστεροειδείς που έπεσαν εκεί. Επίσης, είναι πιθανό το μεθάνιο να είναι τελικά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν και άλλες μετρήσεις της αρειανής ατμόσφαιρας, προτού καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα.