Τα Ιταλικά συνεργεία πριν λίγες μέρες σήκωσαν το Costa Concordia που είχε βυθιστεί στα ανοικτά των ακτών της Τζίλιο τον Ιανουάριο του 2012, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες υπολογίζουν να το ανασύρουν έξω από τη θάλασσα. Ωστόσο, το ναυάγιο έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην χλωρίδα της περιοχής σύμφωνα με τους βιολόγους.
Εχοντας ναυαγήσει στο Εθνικό Πάρκο του Αρχιπελάγους της Τοσκάνης, τη μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στη Μεσόγειο Θάλασσα , το ναυάγιο έχει δημιουργήσει μοναδικές προκλήσεις για τους διαχειριστές περιβάλλοντος.
Η ομάδα διάσωσης που ανέλαβε την ανέλκυση του Costa Concordia έχει λάβει προληπτικά μέτρα για το καλό της τοπικής θαλάσσιας ζωής . Η εταιρεία έχει διαθέσει 400 εκατομμύρια δολάρια για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών καταστροφών.
Από την αρχή του σχεδίου διάσωσης , οι εργαζόμενοι μεταμοσχεύουν τα κοχύλια που προσκολλήθηκαν στο πλοίο, ενώ αφαίρεσαν το βαρύ πετρέλαιο και το ντίζελ από το πλοίο χρησιμοποιώντας απορροφητικά φράγματα για τους ρύπους και δημιούργησε ειδικές συνθήκες στο νερό για τη μείωση της ηχορύπανσης .
Ωστόσο το υδρόβιο φυτό Ποσειδωνία, γνωστό και ως θαλάσσιο χορτάρι, υπέστη σοβαρές ζημιές επηρεάζοντας σημαντικά την τροφική αλυσίδα της περιοχής/ Η Ποσειδωνία, καλύπτει μεγάλο τμήμα στον πυθμένα της Μεσογείου, ωστόσο το βυθισμένο Costa Concordia που «πατούσε» επάνω της, κατέστρεψε τεράστιες εκτάσεις του συγκεκριμένου φυτού.
Αθόρυβο και συχνά αόρατο, το θαλάσσιο γρασίδι διαδραματίζει καίριο ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα . Σε μια μελέτη του 2009 το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Φλόριντα, υπολόγισε την σημασία των θαλάσσιων λιβαδιών , εκτιμώντας ότι ένα στρέμμα έχει μια κατά προσέγγιση οικονομική αξία των 20.500 δολαρίων.
«Τα λιβάδια Ποσειδωνίας λειτουργούν ως φυτώριο για τον ωκεανό» εξηγεί η Νικολ Πολ , βιολόγος κάτοικος και διευθυντής επιχειρήσεων της Φλόριντα για την ανάκτηση της θαλάσσιας βλάστησης , μια εταιρεία που ειδικεύεται στην αποκατάσταση της Ποσειδωνίας στις κατεστραμμένες περιοχές . Σύμφωνα με την Πολ , «ένα υγιές στρέμμα μπορεί να παράγει δέκα τόνους χόρτα Ποσειδωνίας ετησίως , παρέχοντας τρόφιμα για την θαλάσσια ζωή»
Πρόσφατες μελέτες , μεταξύ των οποίων μία από το 2006 , έχουν δείξει ότι η θαλάσσια βλάστηση διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, ενώ συλλογικά , τα λιβάδια Ποσειδωνίας σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι μπορούν να καθαρίσουν περίπου το 10% των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο .
Αν και τα συνεργεία προσπαθούν να αναδασώσουν τα λιβάδια Ποσειδωνίας που καταστράφηκαν με τη βύθιση του Costa Concordia, είναι άγνωστο ακόμη αν η περιοχή θα καταφέρει να ανακάμψει.