Συνάντηση Στουρνάρα με στελέχη της Moody's -Προσδοκίες για αναβάθμιση της Ελλάδας - iefimerida.gr

Συνάντηση Στουρνάρα με στελέχη της Moody's -Προσδοκίες για αναβάθμιση της Ελλάδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με στελέχη της Moody's θα συναντηθεί το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εν μέσω προσδοκιών ότι ο οίκος αξιολόγησης θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οκονομίας, μετά το νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα που ξεκινά την Κυριακή.

Όπως εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση αυτή προοιωνίζεται την αναθεώρηση των προβλέψεων των Moody's για την πορεία του ΑΕΠ και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ο οίκος προβλέπει ύφεση 5,3% το 2013 και 4,2% το 2014

H Moody's είναι ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που αξιολογεί με «C» (δηλαδή σε καθεστώς χρεοκοπίας) την Ελλάδα. Στον αντίποδα, η βαθμολογία από την Standard & Poor's και την Fitch είναι πέντε βαθμίδες υψηλότερη.

Αυτή η αναβάθμιση εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα, εφόσον έχει επιτευχθεί και το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το τέλος του έτους, να προχωρήσει σε μια έστω διστακτική έξοδο στις αγορές για δανεισμό.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, ο κ.Στουρνάρας θα αναφερθεί στα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν τα νέα μέτρα.

Ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια:

Έως τις 10 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τα σχέδια αναδιάρθρωσης της ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, η εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, η ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η ψήφιση νέου Κώδικα Δικηγόρων.

Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (11-13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) και θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων στα τέλη Οκτωβρίου.

Χρηματοδοτικό κενό

Αυτή τη φορά, αντικείμενο θα είναι η επικαιροποίηση του Μνημονίου και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016 (η τρόικα το υπολογίζει στα 4-5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ).

Το θέμα του χρηματοδοτικού κενού (έχει υπολογιστεί από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ) θα εξεταστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο-Δεκέμβριο, στο τρίτο στάδιο του ελέγχου της τρόικας.

Σύσκεψη για την αμυντική βιομηχανία

Σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει και μια δεύτερη κρίσιμη συνάντηση, αυτή τη φορά για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, αλλά και τις κρατικές ενισχύσεις προς αυτές τις τρεις επιχειρήσεις.

Στη συνάντηση, εκτός του κ. Στουρνάρα και των συναρμοδίων υπουργών, θα μετάσχει ο Γκερτ Γιαν Κούπμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ