Τρίτη σε απώλειες ΦΠΑ στην ΕΕ η Ελλάδα - «Χάθηκαν» 9,8 δισ. ευρώ το 2011 - iefimerida.gr

Τρίτη σε απώλειες ΦΠΑ στην ΕΕ η Ελλάδα - «Χάθηκαν» 9,8 δισ. ευρώ το 2011

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοκ και δέος για την έκταση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στην Ελλάδα προκαλούν δύο νέες εκθέσεις, μία της Κομισιόν και μία του ΚΕΠΕ που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Κομισιόν, το 2011 το 39% των προσδοκώμενων εσόδων από ΦΠΑ δεν εισπράχθηκαν και αυτή η επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα στη τρίτη θέση της μαύρης λίστας με της χώρες της ΕΕ.

Οι απώλειες εσόδων από το ΦΠΑ μετά από το 2008, όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, πέρα από τη φοροαποφυγή οφείλονται και στην συνολική κατάρρευση των εσόδων λόγω ύφεσης.

Εντύπωση προκαλεί ότι μέσα σε αυτά τα 11 χρόνια, από το 2001 έως το 2011, η «διαρροή» ΦΠΑ εκτινάχθηκε από το 2,1% στο 4,7% του ΑΕΠ, δηλαδή από τα 3,1 δισ ευρώ στα 9,8 δισ ευρώ!

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί και η έρευνα του ΚΕΠΕ, από την οποία προκύπτει ότι η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων το 2013 έφτασε στο 23% από 12,6% το 2010, με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του Κράτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ