Σύγκρουση της Κομισιόν με τους Οίκους αξιολόγησης - iefimerida.gr

Σύγκρουση της Κομισιόν με τους Οίκους αξιολόγησης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης προσλαμβάνει η στάση των τριών αμερικανικών οίκων αξιολόγησης όσον αφορά την εγκυρότητα των αξιολογήσεων τους για το αξιόχρεο των χωρών που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας στη βαθμίδα junk την Τρίτη από τη Μoody's, φαίνεται πως είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στους οίκους και τη S&P να απαντάει.

Ενδεικτική είναι η στάση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο που χαρακτήρισε «ακατανόητη» τη απόφαση της Moody's.

Ο εκπρόσωπος του Μπαρόζο άφησε μάλιστα αιχμές για τα κίνητρα της Moody's, δηλώνοντας ότι η χρονική στιγμή που επέλεξε ο διεθνής οίκος να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια «είναι ακατανόητη και εγείρει επιεικώς ερωτηματικά».

Από την πλευρά του ο οίκος Standard & Poor's θεωρεί αδικαιολόγητες τις κατηγορίες που δέχονται οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από την ΕΕ.

«Αισθανόμαστε ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιρρίπτονται οι ευθύνες στους οίκους αξιολόγησης, γιατί λένε τα πράγματα όπως είναι - είναι ισχυρή η επίδοσή μας όσον αφορά το κρατικό χρέος», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του S&P κ. Ντίβεν Σάρμα στην εφημερίδα Financial Times. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συζήτηση που γίνεται δεν πρέπει να αφορά της αποφάσεις των οίκων, αλλά τον τρόπο με τον οποίο φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξαρτούν την πολιτικής τους από τις αξιολογήσεις των οίκων.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ