Σημάδια ανάπτυξης βλέπει ο Στουρνάρας - Στο 3,8% οι προβλέψεις για την ύφεση το 2013 - iefimerida.gr

Σημάδια ανάπτυξης βλέπει ο Στουρνάρας - Στο 3,8% οι προβλέψεις για την ύφεση το 2013

YPOIK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία νέα στροφή στην ελληνική οικονομία, προς «χαμηλότερη ύφεση και σιγά-σιγά προς ανάπτυξη», βλέπει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο. Οι προβλέψεις για την ύφεση το 2013 αναθεωρούνται πλέον στο 3,8% (από 4,2%), ενώ στο β΄τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε έναντι του α΄τριμήνου για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού Euromoney, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε σχέση με το Α' 3μηνο, το ΑΕΠ στο Β' 3μηνο παρουσίασε αύξηση, για πρώτη φορά τουλάχιστον από την αρχή της κρίσης».

«Για πρώτη φορά, τρίμηνο-τρίμηνο έχουμε πλέον εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε. Όλοι αυτοί οι δείκτες καταγράφουν πια νέα στροφή στην ελληνική οικονομία. Στροφή προς χαμηλότερη ύφεση και σιγά-σιγά προς ανάπτυξη», είπε.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν δημοσιεύει στοιχεία για τη μεταβολή του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση, αλλά μόνο σε ετήσια. Στο δεύτερο τρίμηνο, η ύφεση κατέβασε ταχύτητα και η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στη συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την οποία χαρακτήρισε ως το «καλύτερο νέο που έχουμε μέχρι σήμερα», καθώς και στην άνοδο του τουρισμού και στην αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 22% στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου.

Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ανέφερε μέσα στους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τα περιφερειακά λιμάνια, την Εγνατία Οδό, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τα ΕΛΤΑ κ.ά.μ ενώ μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί έσοδα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί τα 1,9 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ύφεση το 2013, ο κ. Στουρνάρας, σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters, επιβεβαίωσε τις νεότερες εκτιμήσεις, που πλέον τοποθετούν τον πήχη στο 3,8% από 4,2% προηγουμένως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ