Η Fed συνεχίζει να μοιράζει δολάρια και προκαλεί ευφορία στις αγορές - iefimerida.gr

Η Fed συνεχίζει να μοιράζει δολάρια και προκαλεί ευφορία στις αγορές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευφορία προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η -απρόσμενη- απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) να διατήρήσει αμετάβλητο το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων, συνεχίζοντας να τροφοδοτεί με ρευστότητα το σύστημα.Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η Fed θα μείωνε κατά 5 δισ. δολάρια το ύψος του προγράμματος, στα 80 δισ. δολάρια το μήνα. Τελικά, ο επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι εξέπληξε τις αγορές, πυροδοτώντας ράλι στη Γουόλ Στριτ.

Χθες, Τετάρτη, ο Dow Jones και ο Standard & Poor's 500 σκαρφάλωσαν σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ μεγάλη άνοδο σημείωσαν επίσης, οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο.

Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας πριν από πέντε χρόνια, ο δείκτης - βαρόμετρο της αμερικανικής αγοράς S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 155%.

Σήμερα, Πέμπτη, οι ασιατικές αγορές έκλεισαν σε υψηλό τετραμήνου, ενώ υψηλά κέρδη σημειώνουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ενδεικτικό της εξάρτησης όχι μόνο της Γουόλ Στριτ αλλά και των διεθνών αγορών από τις αποφάσεις της Fed είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούνιο μέσα σε μόλις 5 ημέρες εξανεμίστηκαν 3 τρισ. δολάρια από τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς ο Μπεν Μπερνάνκι είχε αφήσει ...υπονοούμενα ότι μπορεί να μειώσει εφέτος το ύψος του προγράμματος και να το τερματίσει στα μέσα του 2014.

Ουσιαστικά, τα τελευταία χρόνια η Fed είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που στηρίζει με απεριόριστη ρευστότητα τις αγορές, με μεγάλη ευελιξία στην πολιτική της και χωρίς τις αγκυλώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Άλλωστε, διατηρεί τα επιτόκια της σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2008 και ο ισολογισμός της έχει εκτοξευθεί στο επίπεδο-ρεκόρ των 3,66 τρισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ