New Yorker: Στουρνάρας, ο πιο μοναχικός άνθρωπος στην Ελλάδα – Χωρίς φίλους, κάνει περικοπές και αισθάνεται άσχημα - iefimerida.gr

New Yorker: Στουρνάρας, ο πιο μοναχικός άνθρωπος στην Ελλάδα – Χωρίς φίλους, κάνει περικοπές και αισθάνεται άσχημα

New Yorker: Ο Στουρνάρας είναι ο πιο μοναχικός άνθρωπος στην Ελλάδα – Χωρίς φίλο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία τρύπα, σαν από σφαίρα, στο παράθυρο του γραφείου του- από μία διαδήλωση του 2010- έχει μείνει έτσι, χωρίς επισκευή, εσκεμμένα. Οχι για λόγους οικονομίας, όπως διευκρινίζει. Οταν κάθισε στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αποφάσισε να την αφήσει όπως τη βρήκε, ως «αναμνηστικό» του σκληρού δρόμου που πρέπει να χαράξει, χωρίς συντρόφους. Γιατί, κατά τον New Yorker, ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο πιο μοναχικός άνθρωπος στην Ελλάδα. Ο υπουργός χωρίς φίλους, που νιώθει άσχημα για τις αποφάσεις του και έχει αφήσει ακόμη και τη μητέρα του να ζει με ελάχιστα.

Σε ένα εκτενές αφιέρωμα, το αμερικανικό περιοδικό σκιαγραφεί το προφίλ του κ. Στουρνάρα, αλλά την πορεία του ως υπουργού Οικονομικών, κάτι που τον έχει μετατρέψει στο πρόσωπο των επώδυνων περικοπών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Χαρακτηρίζοντας τον 56χρονο ως προσωπικότητα που σέβονται οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί κύκλοι, γίνεται μεγάλη αναφορά στην καταγωγή του, το γεγονός πως ο πατέρας του ήταν Κομουνιστής, ο οποίος έδινε συνεχή αγώνα για να αποφύγει τη σύλληψη. Χρόνια αργότερα, όταν ο κ. Στουρνάρας έκανε μεταπτυχιακό την Οξφόρδη, ο πατέρας του του ζήτησε να μην επιστρέψει στην Ελλάδα, φοβούμενος πως οι δικές του πολιτικές πεποιθήσεις θα «στοιχειώσουν» το γιο του.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του, το περιοδικό στέκεται ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι ο υπουργός γυμνάζεται, αναφέροντας μάλιστα πως αυτό τον προετοίμασε για τις δυσκολίες της θέσης. «Το αθλητικό του παράστημα και το συχνό χαμόγελο κρύβουν τα 56 του χρόνια», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης. Ο κ. Στουρνάρας κολυμπά από μικρή ηλικία- όπως επίσης κάνει τζόκινγκ και παίζει πινγκ πονγκ- και μάλιστα όπως δήλωσε στο περιοδικό οι μεγάλες αποστάσεις που κάλυπτε πάντα μέσα στο νερό ήταν η καλύτερη προετοιμασία για τις δυσκολίες του πόστου του.

Βέβαια πλέον αποφεύγει το κολύμπι στις πισίνες, κάτι που θα έδινε εικόνα πολυτέλειας την ώρα που οι Ελληνες μένουν άστεγοι, όπως λέει το περιοδικό. Για αυτό πλέον κάνει «προπόνηση» στη θάλασσα.

Οταν ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε το καλοκαίρι του 2012, ο δημόσιος τομέας ήταν εθισμένος σε υπέρογκους μισθούς και συντάξεις και η φοροδιαφυγή ξεπερνούσε το ποδόσφαιρο ως εθνικό άθλημα, επισημαίνει το δημοσίευμα. Για αυτό επέλεξε ως υπουργό Οικονομικών έναν οικονομολόγο που η δουλειά του καλούσε για περικοπές στο δημόσιο, έναν ευθύ τεχνοκράτη και όχι πολιτικό.

Οπως επισημαίνει το περιοδικό, το μήνυμα του κ. Στουρνάρα για περικοπές δεν ήταν αυτό που ήθελαν να ακούσουν ούτε ο λαός, αλλά ούτε και οι συνάδελφοί του στη Βουλή, αφήνοντάς τον χωρίς φίλους σε αυτή την προσπάθεια. Ο υπουργός δεν κρύβει πως δεν του είναι εύκολο να παίρνει τέτοιες αποφάσεις.

«Δεν είναι εύκολο για κάποιον που κέρδιζε 2.000 ευρώ ξαφνικά να πέσει στα 1.000», λέει και προσθέτει πως οι περικοπές που ο ίδιος εισηγήθηκε έχουν επηρεάσει ακόμη και την ίδια τη μητέρα του. «Μία φτωχή γυναίκα, γιατί ο πατέρας μου πέθανε πολύ νέος. Οπότε ζει με την ελάχιστη σύνταξη», εξηγεί. Πώς τον κάνει να αισθάνεται αυτό; «Ασχημα... Πάρα πολύ άσχημα», καταλήγει ο κ. Στουρνάρας χωρίς να σηκώσει το βλέμμα από το γραφείο του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ