Kατασχέσεις Σαββατοκύριακα και αργίες για τις επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο - iefimerida.gr

Kατασχέσεις Σαββατοκύριακα και αργίες για τις επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Της δυνατότητας του Δημοσίου να επιβάλλει κατασχέσεις σε βάρος επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν ή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, όλες τις ώρες και μέρες, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών, υπεραμύνθηκε σε απάντησή του στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπεγράφη στις 7 Αυγούστου και μέχρι τοτε απαγορεύονταν οι κατασχέσεις κατά τις νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις ημέρες που εξαιρούσε ο νόμος, καθώς και το μήνα Αύγουστο.

Με τη νέα ρύθμιση επιτρέπεται σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τα διαστήματα αυτά και έχουν συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκλειστικά προς το Δημόσιο, άνω του ποσού των 50.000 ευρώ, «η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας της και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους».

Στην κατάσχεση κατά τις νυχτερινές ώρες παρίσταται ως μάρτυρας δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο.

Σε ερώτησή του προς το υπουργείο Οικονομικών, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας υποστήριζε η επιβολή κατάσχεσης χωρίς χρονικούς περιορισμούς αντίκειται στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενω αντίστοιχη ερώτηση είχε καταθέσει και η βουλευτής, Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα, όπου εκτός από θέμα εκφοβισμού των οφειλετών, έθετε και ζήτημα καθιέρωσης προνομίου υπέρ του Δημοσίου, έναντι των ιδιωτών.

Στις έγγραφες απαντήσεις που διαβίβασε ο υφυπουργός Οικονομικών στη Βουλή επαναλαμβάνει ότι «η απαγόρευση επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, κατά τις νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις κατά νόμο εξαιρετέες ημέρες και τον μήνα Αύγουστο, εμπόδιζε το Δημόσιο στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων εκτέλεσης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα».

Πλέον, με την προσθήκη που έγινε στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων παρέχεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα στο Δημόσιο να επιβάλει κατασχέσεις κινητών σε βάρος των επιχειρήσεων αυτών μόνο εντός της επιχείρησης και κατά τα εν λόγω χρονικά διαστήματα, διευκρινίζει ο κ. Μαυραγάνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ