Ρατσισμός και στις πασαρέλες: Ιμαν και Ναόμι Κάμπελ μάχονται ενάντια στις προκαταλήψεις - iefimerida.gr

Ρατσισμός και στις πασαρέλες: Ιμαν και Ναόμι Κάμπελ μάχονται ενάντια στις προκαταλήψεις

Ρατσισμός και στις πασαρέλες: Ιμαν και Ναόμι Κάμπελ μάχονται ενάντια στις προκατ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγκόσμια εκστρατεία ξεκίνησαν η Ιμαν και η Ναόμι Κάμπελ σε συνεργασία με την πρώην ατζέντη μοντέλων Μπέθαν Χάρντισον για τον ρατσισμό που επικρατεί στο χώρο της μόδας, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι όλο και λιγότερα έγχρωμα μοντέλα εμφανίζονται πλέον στις πασαρέλες.

Οπως τονίζουν τα μοντέλα, η έλλειψη φυλετικής πολυμορφίας στις πασαρέλες είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οπως δήλωσε η Ιμαν στο CNN «Η απουσία έγχρωμων ανθρώπων από τις πασαρέλες και τις φωτογραφήσειςκάνει τα νέα κορίτσια να νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά όμορφα και αρκετά αποδεκτά.»

Η Κάμπελ από την πλευρά της παρατηρεί ότι η βιομηχανία της μόδας έχει αλλάξει αισθητά τα πρότυπα της από το 1983 μέχρι σήμερα: «Οταν ξεκίνησα στις πασαρέλες το '86 υπήρχαν Ασιάτες, μαύροι, λευκοί, Ινδοί, Κινέζοι. Ήταν πολύ διαφορετικά» δήλωσε η «μαύρη καλλονή» μιλώντας στο CNN. «Δεν είναι όπως αυτό σήμερα. Είναι πολύ δυσάρεστο για μένα εν έτει 2013 να συζητάμε κάτι τέτοιο. Ομως κάτι πρέπει να γίνει και οι άνθρωποι πρέπει να το γνωρίζουν.»

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα των μοντέλων:
Στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης, μόνο 6% από το σύνολο των σχεδιαστών παρουσίασαν έγχρωμα μοντέλα στην πασαρέλα τους, ενώ μόλις ένα 9,1% εμφάνισε μοντέλα με Ασιατικά χαρακτηριστικά. Η συντριπτική πλειοψηφία (82,7%) παρουσίασε αποκλειστικά και μόνο λευκά μοντέλα.

Η Κάμπελ και η Ιμαν συμμετέχουν σε μια εκστρατεία της οποίας ηγείται η έγχρωμη πρώην ατζέντης μοντέλων Μπέθαν Χαρντισον και έχουν επικοινωνήσει με μεγάλους οίκους μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Μιλάνου και του Παρισιού ζητώντας να δοθεί τέλος στο ρατσισμό.

Ο «Συνασπισμός ποικιλομορφίας», όπως το τρίο έχει ονομάσει την καμπάνια του, εντοπίζει και στηλιτεύει τους οίκους μόδας που «χρησιμοποιούν συστηματικά ένα ή κανένα έγχρωμο μοντέλο» στην πασαρέλα -συμπεριλαμβανομένων των Marc Jacobs, Victoria Beckham, Calvin Klein, Donna Karan και Rodarte- ζητώντας από τους ίδιους τους οίκους αλλά και το καταναλωτικό κοινό να αντιδράσουν σε αυτή την κατάσταση: «Δεν έχει σημασία η πρόθεση. Το αποτέλεσμα είναι ο ρατσισμός» καταλήγουν στις επιστολές τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ