Μια παράδοση 177 ετών έσπασε με τις χτεσινές επιλογές της κυβέρνησης στον χώρο της δικαιοσύνης, καθώς πρόεδρος του Αρείου Πάγου γίνεται για πρώτη φορά μια γυναίκα, η Ρένα Ασημακοπούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προαγωγή της Ρ. Ασημακοπούλου, που αποκαθιστά την επετηρίδα που άλλαξε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, ξεκαθάρισε το τελευταίο διάστημα, αφού σημαντικές πιθανότητες είχε και ο νεότερος αντιπρόεδρος, Μ. Θεοχαρίδης, που είχε γραφτεί ότι θα προτεινόταν από τον Χ. Καστανίδη, αν παρέμενε υπουργός Δικαιοσύνης.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου δέχθηκε την εισήγηση του Μ. Παπαϊωάννου που χαρακτήρισε την επιλογή της Ρ. Ασημακοπούλου ορόσημο για τον ΑΠ, αφού πρώτη φορά αναλαμβάνει πρόεδρος γυναίκα δικαστής, ενώ τη χαρακτήρισε ακέραιο άνθρωπο με μακρά σημαντική διαδρομή και βαθύ γνώστη των θεμάτων της δικαιοσύνης.
Η νέα πρόεδρος του ΑΠ
H Ρένα Ασημακοπούλου γεννήθηκε το 1946 στο Χατζή Πυλίας της Μεσσηνίας και αποχωρεί το 2013. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών, μπήκε στο σώμα το 1969, προήχθη σε αρεοπαγίτη το 2005 και πέρσι σε αντιπρόεδρο ΑΠ. Ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι δικαστές πρέπει να μιλάνε μόνο με τις αποφάσεις τους και έχει δοθεί ολοκληρωτικά στη δικαιοσύνη. Μειοψήφησε σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, κάποιες από τις οποίες είχαν ξεσηκώσει και πολιτικές αντιδικίες. Ετσι, στάθηκε απέναντι στις παραπεμπτικές προτάσεις του τ. εισαγγελέα ΑΠ, Γ. Σανιδά, για τους κατηγορούμενους στις υποθέσεις της ΔΕΚΑ και του Κτηματολογίου, ενώ διαφώνησε και στην υπόθεση των συμβασιούχων, μειοψηφώντας υπέρ τους στην περιβόητη απόφαση 20/07 (με τη γνωστή "τηλεφωνική διάσκεψη"). Ηταν η μόνη που μειοψήφησε στην Ολομέλεια ΑΠ, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο, άποψη που υιοθέτησε τελικά και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Στο παρελθόν συμμετείχε στη σύνθεση του 3μελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασε τον Γ. Κοσκωτά, ενώ συμμετείχε σε πολλές σημαντικές αποφάσεις υπέρ εργαζομένων και ασφαλιστικών οργανισμών. Μειοψήφησε δύο φορές υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να τεθεί σε αργία ο τ. ανακριτής στο σκάνδαλο Siemens.
Και ενστάσεις
Η επιλογή της Ρ. Ασημακοπούλου τάραξε κάπως τα νερά της δικαιοσύνης, όχι μόνο επειδή κάποιοι επαναλάμβαναν ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη η Δικαιοσύνη για γυναίκα πρόεδρο, αλλά κυρίως γιατί κόβεται πλέον ένας ομφάλιος λώρος με πρόσωπα που ταλαιπώρησαν στο παρελθόν την τρίτη των εξουσιών.
Ο υπουργός επαίνεσε και ευχαρίστησε τον αποχωρούντα πρόεδρο ΑΠ, Γ. Καλαμίδα, για το έργο του, σημειώνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στις προαγωγές επιχείρησε να συνδυάσει την αξιοκρατία με την επετηρίδα και ότι οι επιλογές ήταν δύσκολες, λόγω των πολλών ικανών υποψηφίων και της στενότητας των θέσεων.
Αποκατάσταση αδικιών
Την ίδια στιγμή το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε για πρώτη φορά γυναίκα ως γενική επίτροπο διοικητικών δικαστηρίων, την επί 5ετία επίτροπο Ελένη Διακομανώλη. Παράλληλα προήγαγε σε αντιπροέδρους ΑΠ τους αρεοπαγίτες Αθ. Κουτρομάνο και Γ. Χρυσικό, σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τον σύμβουλο Επικρατείας, Αν. Γκότση, και σε αντιπροέδρους Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) τον Μ. Ζυμή και την Ευφ. Κραμποβίτη.
Με τις χθεσινές προαγωγές η κυβέρνηση αποκατέστησε εν μέρει αδικίες του πρόσφατου παρελθόντος και αδικαιολόγητες ανατροπές της επετηρίδας, αν και για την προαγωγή των 7 ανώτατων δικαστικών λειτουργών παραλείφθηκαν συνολικά 17 δικαστές, ανάμεσα στους οποίους και ο εισηγητής στην Ολομέλεια ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα οποιασδήποτε νομοθεσίας συμβάλλει στη διατήρηση και μη κατεδάφιση των αυθαιρέτων.
Πηγή: Εθνος