Ιδού τι τρέχει με τη Συρία απλά και ωμά, σύμφωνα με χιουμορίστα Αμερικανό πολιτικό αναλυτή [βίντεο] - iefimerida.gr

Ιδού τι τρέχει με τη Συρία απλά και ωμά, σύμφωνα με χιουμορίστα Αμερικανό πολιτικό αναλυτή [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μάικλ Ντόραν είναι Αμερικανός αναλυτής ειδικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων και Μέσης Ανατολής στο Saban Center for Middle East Politics και στο Brookings Institution. Φημίζεται για το ζωηρό ύφος των διαλέξεών του και το χιούμορ του που τον διακρίνουν από την πλειοψηφία των «ασήκωτα» σοβαρών, ενίοτε γκρίζων πολιτικών αναλυτών.

Πράγμα που απέδειξε ακόμη μία φορά σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Brooking σχετικά με την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, τους συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή, τα εμπλεκόμενα συμφέροντα και άλλα φλέγοντα ζητήματα, τα οποία προσπάθησε να εξηγήσει με απλό και κατανοητό, σχεδόν ωμό τρόπο, επικαλούμενος ως παράδειγμα τη γνωστή τηλεοπτική «μαφιόζικη» σειρά Sopranos.

Το επίμαχο σημείο της ομιλίας του είναι το ακόλουθο:

«Ξέρω τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Άσαντ και μπορώ να σας το εξηγήσω αμέσως... Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Το σημαντικό είναι να κατανοήσει κανείς τι συμβαίνει επί εδάφους. Ποιος κάνει τι σε ποιον κ.ο.κ.

Από τη στιγμή που γνωρίζει κανείς αυτό, όλα τα άλλα είναι απλούστατα. Τι θέλει ο Ασάντ; Θέλει να νικήσει. Θέλει να νικήσουν οι φίλοι του και να χάσουμε εμείς.

Πρέπει να εξετάσει κανείς τα όργανα που έχουν στη διάθεσή τους για να νικήσουν. Και πραγματικά το μόνο που έχει να κάνει κανείς για να καταλάβει το σκεπτικό τους είναι να παρακολουθήσει μερικά επεισόδια της σειράς Sopranos.

[...] Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε το Συριακό ζήτημα. Δεν χρειάζεται. Τα συμφέροντά μας είναι τα εξής: να προστατεύσουμε τους φίλους μας, να ενισχύσουμε τις φιλίες μας, να τιμωρήσουμε τους εχθρούς μας, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο δράσης που θα επιτρέψει σε άλλους να πατήσουν τα συριακά εδάφη, ούτως ώστε να μην χρειαστεί να το κάνουμε εμείς. Αυτό σημαίνει διεθνής πολιτική...».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ