Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους μετά την έκρηξη του ηφαιστείου του όρους Σιναμπούνγκ στη Δυτική Ινδονησία την Κυριακή.
Το πελώριο ηφαίστειο ύψους 2.600 μέτρων στην επαρχία της Βόρειας Σουμάτρα εξερράγη νωρίς την Κυριακή, αφού παρέμενε αδρανές για τρία χρόνια, εκτοξεύοντας σύννεφα τέφρας και πέτρες στα γειτονικά χωριά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Μετριασμού Καταστροφών Σουτόπο Πουρβο Νουγκρόχο.
Περίπου έξι χιλιάδες κάτοικοι από χωριά που βρίσκονταν σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το βουνό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και φιλοξενούνται προσωρινά σε επτά κέντρα.
Οι τοπικές αρχές έχουν ετοιμάσει 2.000 κουβέρτες και διανέμουν μάσκες στους εκτοπισμένους ανθρώπους.
Τη Δευτέρα, ο γκρι καπνός εξακολουθεί να βγαίνει από την κορυφή του ψηλότερου ηφαιστείου της Βόρειας Σουμάτρας, μεταφέροντας τέφρα στα ανατολικά και οι Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση για άλλες πιθανές εκρήξεις.
Η τελευταία έκρηξη του Σιναμπούνγκ έγινε τον Αύγουστο του 2010 σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και αναγκάζοντας περίπου 30.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πριν από το 2010, το ηφαίστειο παρέμενε ανενεργό για τέσσερις αιώνες.
Υπάρχουν περισσότερα από 129 ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία και η περιοχή είναι επιρρεπής σε σεισμική αναταραχή λόγω της θέσης της στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» (μια σειρά από ρήγματα που εκτείνεται από το δυτικό ημισφαίριο μέσω της Ιαπωνίας και τη Νοτιοανατολική Ασία)