Ούτε η πιο μεγαλειώδης διαδήλωση στην Αθήνα δεν δημιούργησε το αδιαχώρητο όπως χθες ο μουσικός περίπατος που διοργάνωσε η Εθνική Λυρική στην Αθήνα της Μαρίας Κάλλας με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από το θάνατό της. Χιλιάδες κόσμου περπάτησε σε αυτή τη διαδρομή που είχε την ορμή από τις άριες που τραγούδησε η μεγάλη ντίβα αλλά και την ασίγαστη δίψα των Αθηναίων για κάτι ευοίωνο και δημιουργικό.
Το να μιλά κανείς για το στοίχημα της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι αυτό που λέμε «παλιό νέο» – η Λυρική βρίσκεται άλματα μπροστά από αυτόν τον στόχο, που έχει προ πολλού πετύχει. Η Λυρική έχει κατορθώσει κάτι τελείως διαφορετικό και ανώτερο: Να κάνει τον Αθηναίο, τον πολίτη να νιώσει ξανά περήφανος. Περήφανος, δυνατός, να νιώσει ότι όλα τα δεινά μπορούν να υποχωρήσουν ότι οι δημιουργικοί χυμοί τρέχουν ακόμα. Να νιώσει πως υπάρχει κάποιος που τον τιμά – και αυτή είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή, ναι ένας δημόσιος φορέας στο χώρο του πολιτισμού στην εποχή της κρίσης!
Η Εθνική Λυρική Σκηνή υπό την καθοδήγηση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, κατόρθωσε να κάνει να ξαναχτυπήσει η φλέβα της αισιοδοξίας και της αγάπης για την πόλη και τη δημιουργία. Βρήκε ένα κενό, νεκρό σημείο που κανείς δεν τολμούσε να διαχειριστεί και βούτηξε κυριολεκτικά σε αυτό. Βούτηξε στην βαθιά ουσιαστική ανάγκη των Αθηναίων για δημιουργία, ελπίδα, πράξη και έδωσε λόγους στους πολίτες να ξαναβγούν στους δρόμους, να αγαπήσουν ξανά την Αθήνα. Από το εμβληματικό – φάρο αισιοδοξίας- Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, μια γοητευτική διαδρομή οδήγησε εν τέλει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σύμβολο του ασύγκριτου πλούτου της χώρας αλλά και των δεινών της.
Εκεί 5.000 άνθρωποι συνέρρευσαν με κάθε τρόπο για να ακούσουν τις σοπράνο της Λυρικής Σκηνής. Συνέρρευσαν για να νιώσουν επιτέλους μέρος κάτι δυνατού, μέλος μιας ομάδας. Επιτέλους. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το κλείσιμο της βραδιάς πολλοί έκλαψαν όταν η υπέροχη Τσέλια Κοστέα τραγούδησε το Vissi d arte από την Τόσκα. Ολοι τους σήκωσαν τα κινητά για να απαθανατίσουν για πάντα αυτές τις σκηνές και τα social media δέχθηκαν μια πρωτοφανή καταιγίδα εικόνων και σχολίων για αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία δημιουργίας και περηφάνιας.
Στον μουσικό περίπατο συμμετείχαν οι σολίστ Ελένη Βουδουράκη, Δήμητρα Θεοδοσίου, Αντωνία Καλογήρου, Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη, Έλενα Κελεσίδη, Τσέλια Κοστέα, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαρία Μητσοπούλου, Τζούλια Σουγλάκου, οι πιανίστες και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ τη μουσική διεύθυνση είχε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μύρωνα Μιχαηλίδη. Ακούστηκαν αποσπάσματα από τις όπερες Τραβιάτα, Μποέμ, Τόσκα, Μαντάμα Μπαττερφλάι, Μάκμπεθ, Ριγολέττος, Ο κουρέας της Σεβίλλης, Τροβατόρε, Ο σικελικός εσπερινός κ.α.
Φωτογραφίες Βασίλης Μακρής