Με ευρεία συναίνεση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) ψηφίστηκε επί της αρχής του το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό και την βελτίωση στην απονομή της πολιτικής Δικαιοσύνης, ενώ ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό - το οποίο κατατέθηκε από τον προκάτοχό του Χάρη Καστανίδη - δεν φιλοδοξεί να δώσει μία συνολική απάντηση στο χρόνιο πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης - που οδηγούν σε καταστάσεις αρνησιδικίας - δίνει, όμως, μία μερική απάντηση στο αίτημα για ορθότερη, ταχύτερη και ουσιαστική απονομή στο πολιτικό κομμάτι.
Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι είναι ένα έργο δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, οι οποίες έλαβαν υπ' όψιν και αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν και προανήγγειλε την συγκρότηση Επιτροπής στο πλαίσια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία θα προβεί σε συνολική αποτίμηση όλων των νομοθετημάτων που στο παρελθόν είχαν τον ευγενή στόχο, ώστε - όπως τόνισε - «να έχουμε μία ευέλικτη και γρήγορη σε χρόνους απονομής Δικαιοσύνη, να δούμε πού εστιάζεται το πρόβλημα και να μπούμε όχι μόνο σε διορθωτικές παρεμβάσεις, αλλά σε ριζικές τομές».
Στις ριζικές τομές ο υπουργός κατέγραψε, την «αποδικαστηριοποίηση» της δικαστικής ύλης ώστε μια σειρά από υποθέσεις να μπορούν να φύγουν από τα δικαστήρια, να πάνε σε συμβολαιογράφους, στην εξώδικη επίλυση διαφορών στα ζητήματα της διαμεσολάβησης, της διαιτησίας κ.α. και τόνισε πως σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο εργάζεται με γρήγορους ρυθμούς.
Ακόμη ο κ. Παπαϊωάννου έκανε λόγο για την ψηφιοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης και τόνισε ότι (αυτή) θα φέρει μεγάλες αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης, κυρίως με την ηλεκτρονική κατάρτιση δικογράφων και όχι μόνο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε επίσης το Σώμα για το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο και αφορά στο ξεκαθάρισμα παλαιών και νέων υποθέσεων που αφορούν κρατικούς αξιωματούχους και υπουργούς, όταν δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 του Συντάγματος, για ταχεία εκδίκαση αυτών των υποθέσεων. Αυτό αφορά υπουργούς ή υφυπουργούς που δεν είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αφορά γενικούς γραμματείς, διοικητές οργανισμών, μονοπρόσωπα όργανα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, αφορά όμως και υποθέσεις γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος, οι οποίες πρέπει να τελειώνουν, να διεκπεραιώνονται με ταχείς ρυθμούς.
Οι εισηγητές
Εκ μέρους της πλειοψηφίας ο εισηγητής Δ. Παπουτσής, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια ακόμη πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης που αποσκοπεί «στην ενίσχυση της διαφάνειας με εργαλείο ένα ανθρωποκεντρικότερο δικαιοπολιτικό σύστημα που θα καταστήσει πραγματικότητα μια ευνομούμενη Πολιτεία».
Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι υπερψηφίζει επί της αρχής του το νομοθέτημα, σημειώνοντας μάλιστα πως η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι επαινετέα και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια προσπάθεια που πρέπει όλοι να την ενισχύσουμε. Όπως είπε, δεν γίνεται απλώς μια προσπάθεια εξορθολογισμού της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά ενσωματώνει το υλικό δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που επιτέλεσαν σπουδαίο έργο. Ανέφερε πάντως πως διατηρούνται αναχρονισμοί και εξακολουθούν λειτουργικές αδυναμίες.
Για «εξορθολογισμό» με γνώμονα τις πολιτικές λιτότητας και περικοπών μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ιω. Γκιόκας ενώ επισήμανε πως επιδιώκεται μεν η επίλυση του θέματος της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης όμως δεν λύνεται το βασικό πρόβλημα, δηλαδή «η κάλυψη κενών οργανικών θέσεων των δικαστών με σταθερές θέσεις εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων και μισθούς που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες».
Και από τον ΛΑΟΣ, ο ειδικός αγορητής Θάνος Πλεύρης τόνισε πως το νομοθέτημα είναι προς την σωστή κατεύθυνση ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα των καθυστερήσεων τόσο στην απονομή όσο και στον καθορισμό των δικών και εξέφρασε προβληματισμούς για συγκεκριμένες διατάξεις επί των οποίων πρότεινε βελτιωτικές αλλαγές.
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Μουλόπουλος αφού ανακοίνωσε στο Σώμα ότι το κόμμα τους καταψηφίζει αιτιολόγησε πως το νομοσχέδιο δεν λύνει τα χρόνια προβλήματα της απονομής της Δικαιοσύνης για να αναφέρει ότι η απονομή της Δικαιοσύνης δεν διέπεται ούτε από αξιοπιστία ούτε από χρονική εγγύτητα «απεναντίας είναι απροστάτευτος ο πολίτης».
Ταχύτερες δίκες για πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο