Μακρόνησος: Από νησί θηριωδιών... προορισμός πολιτισμού με την παράσταση: «Μίκης Θεοδωράκης. Ποιος τη ζωή μου...» - iefimerida.gr

Μακρόνησος: Από νησί θηριωδιών... προορισμός πολιτισμού με την παράσταση: «Μίκης Θεοδωράκης. Ποιος τη ζωή μου...»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περισσότεροι από 5.000 θεατές βρέθηκαν το Σάββατο στο άγονο νησί, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ιστορικός τόπος από το Υπουργείου Πολιτισμού και συνάντησαν... ιστορικές μνήμες παρακολουθώντας την παράσταση, «Μίκης Θεοδωράκης. Ποιος τη ζωή μου...».

Δύο πλοία με έξι δρομολόγια αποβίβασαν τους θεατές, ενώ κάποιοι έφτασαν και με άλλα πλωτά μέσα για να παρακολουθήσουν το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος δεν έδωσε το «παρών» στην παράσταση, καθώς δεν του το επέτρεψε η εύθραυστη υγεία του. Ωστόσο, μεταδόθηκε ηχογραφημένο μήνυμά του: «Η εκδήλωση αυτή αποτελεί για μένα μία ρεβάνς για λογαριασμό όσων πέρασαν από το νησί εκείνες τις εποχές. Τώρα που σας μιλώ, έχω επιστρέψει νοερά στο στρατόπεδο το 1948 και -καθώς βλέπω τα πεντάγραμμα με την Πρώτη Συμφωνία μου- κάνω ένα άλμα στον χρόνο και σκέφτομαι ότι αυτή η μουσική που γράφω τώρα και σε λίγο θα βρεθεί σκορπισμένη πάνω στα συρματοπλέγματα, θα έρθει μια εποχή που θα ηχήσει νικητήρια πάνω από αυτούς τους ματωμένους βράχους».

Όσοι έφτασαν νωρίς, με το φως της ημέρας,περιηγήθηκαν στα μνημεία που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι, όπως το κτίριο των Αρτοκλιβάνων, τον υπαίθριο ναό του Αγίου Αντωνίου και το επιβλητικό άγαλμα του Μακρονησιώτη Αγωνιστή.

Η σκηνή είχε στηθεί κοντά στο λιμάνι της Μακρονήσου και μπροστά από το κτίριο των αρτοκλιβάνων και πάνω της 25 ηθοποιοί και χορευτές, τέσσερις τραγουδιστές και έντεκα μουσικοί παρουσίασαν περισσότερα από 50 τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, αλλά και στιγμιότυπα από τη ζωή του.

«Έζησα στον πυρήνα της τραγωδίας», μονολογεί κατά τη διάρκεια της παράστασης ο υποδυόμενος τον Μίκη Θεοδωράκη, Άρης Λεμπεσόπουλος.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν ακούστηκε το «Θα σημάνουν οι καμπάνες» του Γιάννη Ρίτσου, η ερμηνεία του οποίου ξεσήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων.

Μετά το τέλος της παράστασης, προβλήθηκε απόσπασμα από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Το χρώμα της ελευθερίας», όπου ο Μίκης Θεοδωράκης εξιστορεί τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της εξορίας του στη Μακρόνησο (για δύο φορές το 1948).

Οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση, η οποία ήταν δωρεάν για το κοινό. Για την παράσταση εργάστηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες περίπου 150 άτομα, καθώς στο νησί δεν υπάρχει ηλεκτρισμός και μεταφέρθηκαν στη Μακρόνησο γεννήτριες, φωτισμοί, αλλά και περίπου 5.000 καθίσματας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ