Περισσότερο χρόνο ζήτησαν οι πρυτάνεις από τον υπουργό Παιδείας για να καταρτίσουν τις λίστες με τους 1.600 διοικητικούς υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να απαντάει πως περιμένει τα ονόματα έως τη Δευτέρα μία ημέρα μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.
«Τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα οφείλουν να αξιολογήσουν τις δομές τους στα πλαίσια του νοικοκυρέματος του Δημόσιου Τομέα. Δώσαμε στα Ιδρύματα διεθνή κριτήρια και μεθοδολογία, ώστε, μέσα σε ένα ομολογουμένως ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες», είπε έπειτα από τη συνάντηση ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως ήδη 17 από τα 36 Ιδρύματα έχουν αποστείλει εκθέσεις αυτοαξιολόγησης. «Αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα ανταποκριθούν και τα υπόλοιπα. Πρέπει όλοι να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια», κατέληξε ο υπουργός. Την Τρίτη (17/9) θα γίνει έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων για το θέμα.
Σύμφωνα με το MEGA πάντως, υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ – ΤΕΙ, το οποίο κατέθεσε προς έγκριση ο υπουργός Παιδείας στον πρωθυπουργό. Αυτό προβλέπει την κατάργηση οργανικών θέσεων με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα υπογράψουν ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου για την αξιολόγηση, καθώς η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Σε ερώτηση για το αν οι εκπαιδευτικοί που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας αποτελούν δεξαμενή απολύσεων, ο κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε: «Ελπίζω να τις περιορίσουμε στο ελάχιστο. Και το δεύτερο είναι ότι μετά από τη συζήτηση και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο παρουσιάσαμε στην Τρόικα και το οποίο εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις 23 Ιουλίου, όπου δείξαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα, δεν αντέχει το εκπαιδευτικό σύστημα να θέσει άλλους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα, δεν περισσεύει κανένας».
Πάντως, συνεργάτες του υπουργού υπενθυμίζουν ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος, πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, είχε εγγυηθεί για άλλη μία φορά ότι δεν θα απολυθεί κανείς από τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς. Διευκρινίζουν επίσης ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος με την επίμαχη δήλωση εννοούσε πως ελπίζει οι συγκεκριμένοι να απορροφηθούν στο υπουργείο Υγείας σε θέσεις που έχουν να κάνουν με το αντικείμενό τους και όχι να απολυθούν.
Φωτογραφίες Eurokinissi