Μαθήματα ιστιοπλοΐας, ο εναλλακτικός τρόπος διακοπών - iefimerida.gr

Μαθήματα ιστιοπλοΐας, ο εναλλακτικός τρόπος διακοπών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς ανεβαίνει ο υδράργυρος όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν γρήγορες αποδράσεις σε κοντινά νησιά και επαφή με το υγρό στοιχείο. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση «απόδρασης» από το κλεινόν άστυ αποτελούν τα μαθήματα ιστιοπλοΐας για ενήλικες και παιδιά που προσφέρουν οι ιστιοπλοϊκοί όμιλοι γύρω από την Αθήνα.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 40 ιστιοπλοϊκοί όμιλοι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, πολλοί εκ των οποίων προσφέρουν και μαθήματα ιστιοπλοΐας, με χαμηλό κόστος, τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 350-450 ευρώ, για απόκτηση διπλώματος ανοικτής θαλάσσης, ενώ τα γκρουπάκια των εκπαιδευομένων συνήθως δεν ξεπερνούν τα 30 άτομα. Τα μαθήματα κρατούν περίπου 60 μέρες και γίνονται τα Σαββατοκύριακα, με ημερήσιες εκδρομές στα κοντινά νησιά, πολλή θάλασσα, και ωραία παρέα.

«Στον Όμιλο λειτουργούμε τμήματα για ενήλικες, αλλά και για παιδιά», εξηγεί η Άννα Θεοφίλου, από το αθλητικό τμήμα του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, που βρίσκεται στον Πειραιά.

«Τα τμήματα για παιδιά είναι τα optimist laser, για μονοθέσια σκάφη κι ένα τμήμα για τριθέσιο σκάφος. Καλύπτουμε όλες της ηλικίες των παιδιών και συνήθως έχουμε συνολικά 60 με 70 παιδιά, ανά σεζόν. Τα μαθήματα γίνονται όλα τα Σαββατοκύριακα της σεζόν, πλην αυτών του Αυγούστου και συνήθως διαρκούν δυόμισι ώρες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Θεοφίλου.

«Για τους ενήλικες, διοργανώνουμε δίμηνα τμήματα που οδηγούν και στην απόκτηση σχετικού διπλώματος ιστιοφόρου ανοιχτής θαλάσσης, μέχρι 20 μέτρα. Έχουμε κατά μέσο όρο 35 άτομα στο κάθε γκρουπάκι, με μία κατανομή ανά τέσσερα δίμηνα τον χρόνο, δηλαδή περίπου 160 άτομα κάθε έτος. Το συνολικό κόστος για τα γκρουπ ενηλίκων ανέρχεται στα 400 ευρώ το άτομο. Το επόμενο γκρουπάκι αρχίζει μαθήματα στις 12 Σεπτεμβρίου», συμπληρώνει.

«Το τμήμα ανοιχτής θαλάσσης προορίζεται μονάχα για ενήλικες, ενώ το κάθε τμήμα αποτελείται από 8 άτομα και τον εκπαιδευτή. Τα μαθήματα διαρκούν 2 μήνες και ουσιαστικά κάνουμε 8 πρακτικά μαθήματα στο σκάφος και 8 θεωρητικά μαθήματα στην αίθουσα. Σε κάθε πρακτικό μάθημα μπαίνουμε στο σκάφος το πρωί στις 10 και επιστρέφουμε το απόγευμα στις 6. Στο τέλος δίνουμε και εξετάσεις και παίρνουμε το δίπλωμα ανοιχτής θαλάσσης για σκάφος μέχρι 20 μέτρα», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Μάκης Νικολαΐδης, προπονητής του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης.

Προσθέτει ακόμη ότι «τα πρακτικά μαθήματα γίνονται το Σαββατοκύριακο, ενώ τη Δεύτερα το βράδυ από τις 7μμ - 10.30μμ κάνουμε τα θεωρητικά μαθήματα μας». Το συνολικό κόστος για την απόκτηση διπλώματος στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης ανέρχεται στα 450 ευρώ και κάθε χρόνο δηλώνουν συμμετοχή στα μαθήματα περίπου 60 με 70 άτομα.

Ο Γιώργος Μπατάρας μόλις απέκτησε το δίπλωμα ανοιχτής θαλάσσης από τον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγεί τους λόγου για τους οποίους αποφάσισε να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα.

«Καταρχάς η ιστιοπλοΐα κερδίζει τις εντυπώσεις και πραγματικά μπορεί να καταφέρει να κάνει έναν πολυάσχολο άνθρωπο σαν κι εμένα να της αφιερώσει χρόνο, πράγμα που δεν έχει κάνει ποτέ άλλοτε για οποιαδήποτε εφάμιλλη δραστηριότητα», λέει και προσθέτει ότι «η ιστιοπλοΐα αποτελεί μία απόλυτα δημιουργική διέξοδο για όποιον νιώθει την ανάγκη να αλλάξει παραστάσεις και αγαπά τη Θάλασσα. Είναι, ουσιαστικά, ένας ισχυρός λόγος για να βρίσκονται άνθρωποι ακόμη πιο κοντά μεταξύ τους, μιας και είναι δραστηριότητα παρέας».

Επισημαίνει ακόμη ότι «σκεφτείτε μία δημιουργική απασχόληση για κάποιον που ενδιαφέρεται για την γνώση στην πρακτική της πλευρά μιας και την ακολουθεί μία ολόκληρη σειρά επιστημών, όπως μαθηματικά, χαρτογράφηση, μετεωρολογία, φυσική, αεροδυναμική, ναυσιπλοΐα και ταυτόχρονα έναν εναλλακτικό και πολύ οικονομικό τρόπο διακοπών», και συμπληρώνει: «Η εκμάθηση της ιστιοπλοΐας είναι προσιτή για τον καθένα και αποτελεί μία ανέξοδη αφορμή για να κάνει κάποιος κάτι διαφορετικό και όμορφο».

Ο κ. Μπατάρας λέει πως «η ιστιοπλοΐα και η θάλασσα είναι σαν την ζωή. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να σου προκύψει κάτι απρόβλεπτο. Στην ιστιοπλοΐα μαθαίνεις να λειτουργείς καθαυτόν τον τρόπο κάτι που φυσικά σε βελτιώνει σαν άνθρωπο και στην υπόλοιπη ζωή σου. Σου αφήνει όμορφες και ήρεμες εικόνες και γαλήνιες στιγμές μιας και όλο το περιβάλλον που διαδραματίζεται τα προσφέρει πλουσιοπάροχα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη ο κόσμος προσεγγίζει τα μαθήματα ιστιοπλοΐας ως εναλλακτικό τρόπο διακοπών. «Ενώ βλέπω μία μικρή μείωση των ενδιαφερόμενων για μαθήματα ιστιοπλοΐας, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης, αντί να ενοικιάσουν ξενοδοχεία και να κλείσουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια, πολλοί έρχονται με το σκεπτικό να συνδυάσουν φθηνές θερινές διακοπές με μικρές αποδράσεις. Θα μπουν σίγουρα οκτώ γεμάτες ημέρες με σκάφος στην θάλασσα, γίνεται και μία παρεΐτσα και περνάμε όλοι φανταστικά. Στο τέλος δίνεις και τις εξετάσεις σου και σου μένει κι ένα δίπλωμα στο χέρι», υπογραμμίζει.

Προσθέτει ότι «καθώς τα μαθήματα γίνονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, πλην Αυγούστου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, που έχουμε το αγωνιστικό ράλι και τις απαραίτητες συντηρήσεις, είναι πολύ πρακτικό για τον καθένα να ξεκλέψει λίγο χρόνο μόνος ή με την παρέα του και να έρθει στα μαθήματα».

Αντίστοιχες, περίπου δυνατότητες και προγράμματα, προσφέρει και ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Ειρήνης και Φιλίας, στον Ανατολικό Λιμένα του ομώνυμου σταδίου στον Πειραιά. «Διοργανώνουμε τρία τμήματα ενηλίκων για αρχάριους, προχωρημένους και το αγωνιστικό τμήμα. Το κάθε γκρουπάκι αποτελείται από 6 έως 10 άτομα, η εκπαίδευση διαρκεί δύο μήνες, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, συμπεριλαμβανόμενου και μίας νυχτερινής εξόδου, ενώ το κόστος δεν ξεπερνά συνολικά τα 450 ευρώ», αναφέρει ο Σπύρος Πάσχος, γενικός γραμματέας του Ομίλου.

«Όλο και συχνότερα έρχονται ολόκληρες παρέες να πάρουν το δίπλωμα, με σκοπό μετά να ενοικιάσουν σκάφος και να φύγουν μαζί διακοπές. Εμείς προσπαθούμε να τους ομαδοποιήσουμε και να τους βάλουμε όλους μαζί σ' ένα σκάφος, ανάλογα με την προτίμησή τους και έτσι δημιουργείται μία παρέα. Πρόκειται πραγματικά για μία εναλλακτική μορφή διακοπών που βασίζεται στην ομαδικότητα, την παρέα, τον αθλητισμό και τη θάλασσα», καταλήγει ο κ. Πάσχος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ