Για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την μετατροπή του «ευρωπαϊκου ονείρου» για ένα καλύτερο βιωτικό επίπεδο των πολιτών σε εφιάλτη για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία αναφέρεται η Huffington Post.
Σε δημοσίευμα της, η Huffington Post αναφέρει πως «η κρίση της ευρωζώνης έχει αποκαλύψει πολλές αδυναμίες στην διαμόρφωση της Ε.Ε. Δοκιμάζοντας την αντοχή της και έχει καταστρέψει το όνειρο των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον σε μια ενωμένη Ευρώπη. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα , η Κύπρος και η Πορτογαλία, έχουν χτυπηθεί πολύ σκληρά από την κρίση», υπογραμμίζει το άρθρο.
Στη συνέχεια, η Huffignton Post κάνει μια αναδρομή για την ένταξη τη;ς Ελλάδας στην Ε.Ε. Το 1981 και στην Ευρωζώνη το 2001, σημειώνοντας πως από την δεκαετία του '80, «η Ελλάδα έχει αρχίσει να βιώνει μια συνεχόμενη αύξηση του χρέους. Πολλοί υποστηρίζουν, πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε την Goldman Sachs, την JP Morgan και άλλες τράπεζες, προκειμένου να κρύψει το πρόβλημα του χρέους της».
Παράλληλα, το άρθρο κατηγορεί και τους Ελληνες πολιτικούς, υποστηρίζοντας πως «ξοδεύουν χρήματα με γενναιοδωρία όχι για παραγωγικές επενδύσεις για την χώρα, αλλά για την γιγάντωση της πολιτικής δύναμης, ''αγοράζοντας'' την εύνοια των εκλογικών τους περιφερειών και για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της ανάπτυξης, ενώ κάποιοι πλούτισαν. Αυτό δεν ήταν κρυφό από τους συναδέλφους τους στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Πολλοί πολιτικές και άλλοι δημόσιοι αξιωματούχοι έγιναν διαπλεκόμενοι από τις δωροδοκίες των ευρωπαϊκών εταιριών προκειμένου για να τους εξασφαλίσουν συμβόλαιο κυβερνητικών αγορών από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μέσα σε αυτές, βρίσκονται και Γερμανικές εταιρείες όπως η Siemens, η Ferrostaal, η Mercedes και η Man. Πολλοί -ανάμεσα τους και οι υποστηρικτές της σκληρής λιτότητας-, κοίταζαν αδιάφορα από την άλλη μεριά μέχρι που ''έσκασε'' η φούσκα», σημειώνει το άρθρο.
Το δημοσίευμα, αναφέρεται και στον ρόλο της Τρόικα όσον αφορά την Ελλάδα, τονίζοντας πως «αν και οι Ελληνες πολιτικοί φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη επειδή οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτήν την τραγωδία, η Ε.Ε. Η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις που ηγούνται της πολιτικής λιτότητας, δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Αν και ήταν γνωστό πως οι Ελληνες πολιτικοί οδηγούσαν την χώρα σε ναυάγιο, γιατί η Ευρωζώνη δεν έκανε καμία παρέμβαση; Η Ελλάδα μέσα στο ευρώ, έχει αφεθεί στις οδηγίες της Ευρωζώνης και έχει αφήσει τα εθνικά της δικαιώματα για την οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα να υποβαθμίσει το εαυτό της σαν ένα από τα βασικά εργαλεία για μια ουσιαστική αντίδραση σε μια βαθιά οικονομική κρίση. Πρέπει η απάντηση της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ σε μια τέτοια κρίση ενός κράτους μέλους να είναι να επιτρέπουν στην Τρόικα να προκαλεί περισσότερο πόνο προτείνοντας και άλλη μια ''θανατηφόρα'' δόση λιτότητας;», καταλήγει η Huffington Post.
φωτογραφία: fosphotos.com