Το έδαφος για την άφιξη της Τρόικα στις 22 Σεπτεμβρίου προετοιμάζουν ήδη 47 υπάλληλοι των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, οι οποίοι «αλωνίζουν» τα υπουργεία προκειμένου να ελέγξουν εάν η χώρα είναι έτοιμη για το «crash τεστ» και εάν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι ομάδες των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικα, έχουν ήδη κατακλύσει τα υπουργεία και ελέγχουν την πρόοδο της Ελλάδας πραγματοποιώντας διαδοχικές συναντήσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρει το capital.gr, οι υπάλληλοι έχουν χωριστεί σε πέντε βασικές ομάδες προκειμένου να γίνει ο όσο το δυνατόν πιο εξονυχιστικός έλεγχος: Στη δημοσιονομική ομάδα, την ομάδα χρέους, την μακροοικονομική ομάδα, την ομάδα μεταρρυθμίσεων, και την ομάδα λοιπών θεμάτων.
Από τους 47 υπαλλήλους οι οποίοι έχουν καταφθάσει μέχρι στιγμής, οι 21 είναι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στελέχη της Κομισιόν, το ΔΝΤ εκπροσωπείται από 18 υπαλλήλους και η ΕΚΤ από 8. Ωστόσο, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να δεχθούν και άλλους υπαλλήλους, μέχρι την επίσκεψη της Τρόικα στις 22 Σεπτεμβρίου.
Τι ελέγχουν οι υπάλληλοι της Τρόικα
Η παρουσία των υπαλλήλων των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικα, δεν έχει μόνο ελεγκτικό χαρακτήρα αλλά και διαπραγματευτικό, καθώς γίνεται προσπάθεια να «κλείσουν» από κοινού με την κυβέρνηση «ανοιχτά ζητήματα» μέχρι την άφιξη των επικεφαλής στις 22 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, τα «καυτά» θέματα είναι τα ακόλουθα:
- Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» από ελληνικής πλευρά η χαμηλότερη ύφεση ύψους 3,8% για το 2013, ωστόσο το ποσοστό μένει να γίνει αποδεκτό και από την Τρόικα, με τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη 0,6%- 1% να είναι ακόμη υπό εξέταση.
- Η κυβέρνηση, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγει την επιβολή πρόσθετων μέτρων, ωστόσο για να κλείσει το «κενό» του 2015- 2016, με την ελληνική κυβέρνηση να εκτιμά τον Φεβρουάριο πως θα κυμανθεί στα 2,5 δισ. ευρώ και την Τρόικα να υπολογίζει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ.
- Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το ποσό αλλά και να μην υπάρξει δέσμευση για μέτρα στο νέο Μεσοπρόθεσμο 2013- 2017 που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θα πρέπει να ανακοινωθεί και ο νέος προϋπολογισμός με νέα μορφή δεσμευτικών τριετών στόχων δαπανών ανά φορέα.
- Απόρροια των προαναφερθέντων ζητημάτων το οποίο έχει τεθεί επίσης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είναι το χρηματοδοτικό κενό και η βιωσιμότητα του χρέους. Οι συζητήσεις της κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων έχουν μέχρι στιγμής «ξύσει την επιφάνεια» του ζητήματος, καθώς αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το θέμα με την Τρόικα.
- Στο διαρθρωτικό πεδίο η τρόικα δεν θέλει μόνο τα 4 προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ (διαθεσιμότητα, οφειλές σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αναδιάρθρωση αμυντικών βιομηχανιών και νέος κώδικας δικηγόρων), αλλά την πρόοδο πάνω από 105 συνολικά μεταρρυθμίσεων που έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος Σεπτεμβρίου.
φωτογραφία: fosphotos.com