Οι ΗΠΑ επιμένουν να απειλούν με επίθεση τη Συρία - «Δεν είναι παιχνίδι» διαμηνύει ο Κέρι - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ επιμένουν να απειλούν με επίθεση τη Συρία - «Δεν είναι παιχνίδι» διαμηνύει ο Κέρι

Οι ΗΠΑ επιμένουν να απειλούν με επίθεση τη Συρία - «Δεν είναι παιχνίδι» διαμηνύε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσία επιμένει πως μπορεί να δώσει δια της διπλωματικής οδού τη λύση στην κρίση με τη Συρία, εμφανιζόμενη ως διαμεσολαβητής, αλλά οι δύο πλευρές... τραβούν το σχοινί. Επειτα από τους όρους που έθεσε ο Μπασάρ Αλ Ασαντ- να αποσυρθεί η απειλή της επέμβασης για να προχωρήσει σε αφοπλισμό- ήρθε η κάθετη απάντηση των ΗΠΑ πως επιμένει στο ενδεχόμενο της στρατιωτικής επέμβασης αν δεν τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού σε διεθνή έλεγχο.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ είπε ότι η πιθανότητα χρήσης στρατιωτικής βίας εκ μέρους της Ουάσινγκτον παραμένει στο τραπέζι, όσο συνεχίζονται στη Ρωσία οι συζητήσεις για το πώς θα καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας. Παράλληλα φρόντισε να επισημάνει πως παρά τη διάθεση για συνεργασία με τη Δαμασκό στο συγκεκριμένο θέμα, οι ΗΠΑ παραμένουν πεπεισμένες πως ο Ασαντ δεν πρέπει να έχει ρόλο στο πολιτικό μέλλον της Συρίας. Αυτό ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του Ασαντ που είχαν δημοσιοποιηθεί νωρίτερα, με τις οποίες έθετε ουσιαστικά ως όρο την απόσυρση της απειλής.

Λίγο αργότερα, μιλώντας από τη Γενεύη όπου ξεκίνησαν οι συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε υπογραμμίσει πως «Δεν πρόκειται για παιχνίδι». Και επανέλαβε την αμετακίνητη θέση του Μπαράκ Ομπάμα πως «εάν αποτύχει η διπλωματία, ενδέχεται να χρειαστεί βία για να εμποδιστεί ο Ασαντ και να περιοριστεί η δυνατότητά του να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα».

Οι δύο υπουργοί δεν έκρυψαν τις μεταξύ τους διαφωνίες, όπως για παράδειγμα το κρίσιμο ζήτημα της ευθύνης για την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά. Μάλιστα ο Κέρι υπογραμμισε ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία θα παραμείνουν στις θέσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο, σε ετοιμότητα. «Είμαστε σοβαροί όπως είστε κι εσείς στο να εμπλακούμε σε ουσιώδεις διαπραγματεύσεις ακόμη κι αν ο στρατός μας διατηρεί τις θέσεις του για να συντηρεί την πίεση στο καθεστώς Ασαντ. Μόνο η πειστική απειλή της ισχύος και η παρέμβαση του Προέδρου Πούτιν και της Ρωσίας ανάγκασαν το καθεστώς Ασαντ να αναγνωρίσει για πρώτη φορά ότι έχει χημικά όπλα και τώρα είναι προετοιμασμένο να τα εγκαταλείψει», εξήγησε.

Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ δήλωσε πως η Συρία είναι από την Πέμπτη επίσημα πλήρες κράτος-μέλος της Διεθνούς Συνθήκης απαγόρευσης της χρήσης χημικών όπλων. Οπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, η Δαμασκός έστειλε στον οργανισμό τα πρώτα έγγραφα στη διαδικασία για την υπογραφή της Συνθήκης. Ως τώρα ήταν μία από τις μόλις επτά χώρες οι οποίες δεν είχαν ενταχθεί σε αυτή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ