Ο Μπαράκ Ομπάμα και αρκετοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν τονίσει επανειλημμένα τα τελευταία 24ωρα πως περιμένουν να δουν πόσο σοβαρή ήταν η δέσμευση της Συρίας για την παράδοση του χημικού της οπλοστασίου. Η Δαμασκός έκανε το πρώτο βήμα για να τους πείσει, αφού ξεκίνησε τη διαδικασία για την υπογραφή της Διεθνούς Συνθήκης κατά της χρήσης χημικών όπλων. Λίγο νωρίτερα όμως, ο Μπασάρ Αλ Ασαντ είχε θέσει τους όρους του για αυτό, καθώς όπως ξεκαθάρισε, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα αν δεν αποσύρουν οι ΗΠΑ την απειλή της επίθεσης.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η Συρία έστειλε τα απαραίτητα έγγραφα στον Οργανισμό, τα οποία αποτελούν το πρώτο βήμα για την υπογραφή της Συνθήκης, την οποία εδώ και χρόνια η Δαμασκός απέρριπτε. Ηδη ξεκίνησε η μετάφρασης της επιστολής και μόλις γίνει αυτό, θα μπει σε λειτουργία η σχετική διαδικασία.
Η συγκεκριμένη Συνθήκη απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση και χρήση των χημικών όπλων και προϋποθέτει πως όσες πλευρές την υπογράψουν θα δηλώσουν και θα καταστρέψουν το σχετικό οπλοστάσιο που διαθέτουν.
Νωρίτερα όμως, ο Μπασάρ Αλ Ασαντ έθεσε και όρους, ζητώντας να αποσυρθεί η απειλή των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση. «Πρόκειται για μια διμερή διαδικασία», είπε ο Σύρος πρόεδρος. «Οταν θα δούμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν πράγματι τη σταθερότητα στην περιοχή, όταν θα σταματήσουν να απειλούν και να επιδιώκουν μια επίθεση και να παραδίδουν όπλα στους τρομοκράτες, τότε θα θεωρήσουμε ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία μέχρι τέλους», είπε ακόμη, ενώ υπογράμμισε: «Θέλω να είναι σαφές σε όλους ότι οι δεσμεύσεις (που αναλαμβάνει η Συρία) δεν θα εκπληρωθούν μονομερώς».
Ακόμη ο Ασαντ δήλωσε πως ένα μήνα έπειτα από την υπογραφή της Συνθήκης θα θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, κάτι που αποτελεί προκαθορισμένη διαδικασία. Στη συνέντευξή του σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό φρόντισε να επισημάνει πως η Δαμασκός θα κάνει αυτή την κίνηση όχι εξαιτίας της απειλής των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση, αλλά χάρη στην προσπάθεια της Ρωσίας να βρεθεί λύση δια της διπλωματικής οδού.