Μία πρωτοποριακή πανοπλία βασισμένη στην πρακτική της βιομιμητικής δημιούργησαν Αμερικάνοι ερευνητές. Πρόκειται για μία στολή η οποία μιμείται το δέρμα του καλαμαριού και κάνει τους στρατιώτες αόρατους από τον εξοπλισμό νυχτερινής όρασης
Τα περισσότερα καμουφλάζ που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των στρατιωτών και των στρατιωτικών οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ορατά με τις υπέρυθρες κάμερες τη νύχτα, γιατί το φύλλωμα αντανακλά το φως.
Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, τη λύση σε αυτό το πρόβλημα βρήκαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ιρβιν της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλον Γκοροντετσκι οι οποίοι δημιούργησαν μία νέα επίστρωση, που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντανακλάται πάνω του το υπέρυθρο φως, με τον ίδιο τρόπο που αλλάζει και στο δέρμα του καλαμαριού.
Πρόκειται ουσιαστικά για μεμβράνες, που είναι 100.000 φορές λεπτότερες από την ανθρώπινη τρίχα και μπορούν να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται με ηχητικό παράγγελμα.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία μιμείται το καμουφλάζ των καλαμαριών, όπου συνηθίζουν να αλλάζουν χρώμα ή και υφή ώστε να ενσωματώνονται στο περιβάλλον γύρω τους και να γίνονται αόρατα.
Για τη δημιουργία της μεμβράνης, οι επιστήμονες ανακάτεψαν την πρωτεΐνη reflectin, που βρίσκεται στο δέρμα των καλαμαριών με γραφένιο. Τα καλαμάρια που περιέχουν αυτή την πρωτεϊνη, έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν το χρώμα τους από βαθύ κόκκινο σε απαλό ροζ, ενώ «εξαφανίζονται» στο υπέρυθρο φως.
Μία παρόμοια μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την αλλαγή της υφής μιας επιφάνειας, με τους επιστήμονες να ελπίζουν πως θα καταφέρουν να δημιουργήσουν στο μέλλον και αόρατα υλικά.