Γιατροί του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίο αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν επείγον περιστατικό, επειδή ήταν εκτός προγράμματος του χειρουργείου και ο ασθενής πέθανε.
Οι συγγενείς απείλησαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, ενώ για το θέμα έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση και από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καταλογιστούν πειθαρχικές και να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες.
Ολα ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, όταν ο 72χρονος από τη Νέα Μανωλάδα Ηλείας ένιωσε πόνο στην κοιλιακή χώρα και ζάλη. Οδηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, όπου οι γιατροί δήλωσαν ότι έπρεπε να διακομιστεί επειγόντως στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπως περιγράφει το Εθνος.
Στις 10:30 το πρωί ο άτυχος άνδρας είχε ήδη εισαχθεί. Υποβλήθηκε σε έλεγχο, ο οποίος αποκάλυψε ότι είχε διαχωριστικό ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, η οποία απαιτούσε άμεση αγγειοχειρουργική αξιολόγηση. Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, ωστόσο, δεν διέθετε αγγειοχειρουργικό τμήμα και ζητήθηκε η διακομιδή του σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας στο Ρίο
Διαπιστώθηκε ότι το πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο διαθέτει αγγειοχειρουργική μονάδα, ήταν το Πανεπιστημιακού του Ρίου. Την ώρα που γινόταν προσπάθεια να κρατηθεί στη ζωή, γιατροί της Αμαλιάδας και η διοίκηση του νοσοκομείου βρίσκονταν σε επαφή με το Ρίο.
Η προσπάθεια να πείσουν για την αναγκαιότητα διακομιδής του 72χρονου σκόνταψε στην άρνηση των αγγειοχειρουργών του Ρίου. Το κύριο επιχείρημά τους ήταν ότι το νοσοκομείο δεν βρισκόταν σε εφημερία και πως το πρόγραμμα του χειρουργείου είναι πλήρες έως τις 3 το μεσημέρι!
Βρισκόμενοι προ αδιεξόδου, οι γιατροί της Αμαλιάδας ζήτησαν τη συμβολή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).
Το Ρίο αρνήθηκε την εισαγωγή ασθενούς
Στις 11 το πρωί, συντονιστής του ΕΚΕΠΥ επικοινώνησε με το Ρίο και εισέπραξε άρνηση. Ο συντονιστής ζητεί έγγραφη αιτιολόγηση. Ο διευθυντής της κλινικής τη στέλνει.
Αναζητώντας εναλλακτική λύση, στις 12 το μεσημέρι το ΕΚΕΠΥ ενημερώνει την Αμαλιάδα ότι το περιστατικό μπορεί να διακομιστεί στο «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας.
Η απάντηση που πήραν από την Αμαλιάδα ήταν ότι ακόμη και τα λεπτά μετρούν και πως ο ασθενής θα μπορούσε να χάσει τη ζωή του κατά τη διακομιδή... Το μοιραίο δεν άργησε να συμβεί. Λίγη ώρα αργότερα ο ασθενής έπεσε σε κώμα και στις 12.40 το μεσημέρι πιστοποιήθηκε ο θάνατός του.
Σημειώνεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να δέχονται επείγοντα περιστατικά ακόμη και όταν δεν εφημερεύουν.