Σε χλωρό κλαρί δεν θα αφήσουν οι ελεγκτές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις για συναλλαγές έως 5.000 ευρώ αφού όπως προβλέπει από το 2014 ο Νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών έρχονται βαρύτατα πρόστιμα.
Το νέο ποινολόγιο διαμορφώθηκε με το τον τελευταίο φορολογικό νόμο και το υπουργείο Οικονομικών το κοινοποίησε στις Εφορίες με όλες του τις λεπτομέρειες. Στην περίπτωση των πλαστών και εικονικών τιμολογίων τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα. Ο νέος κώδικας φορολογικών διαδικασιών (ποινολόγιο) ισχύει για παραβάσεις που διαπράχθηκαν από τις 26 Ιουλίου 2013 και μετά.
Τι προβλέπει το νέο ποινολόγιο
Για το χρονικό διάστημα από 26 Ιουλίου 2013 έως και 31 Ιουλίου 2013
- Η μη έκδοση κάθε μίας απόδειξης θεωρείται αυτοτελής παράβαση που τιμωρείται με πρόστιμο 800 ευρώ, εφόσον ο παραβάτης τηρεί βιβλίο εσόδων – εξόδων. Σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο ανεβαίνει στα 1.200 ευρώ.
Για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2014
- 1.000 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά στοιχεία.
- 2.500 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά στοιχεία.
Έκδοση - Λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων
Οι παραβάσεις σχετικά με την έκδοση ή τη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με το πρόσωπο του εκδότη και του λήπτη και κλιμακώνονται ως προς το ύψος του προστίμου, όπως αναλυτικά περιγράφεται κατωτέρω.
- Σε περίπτωση έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς την αξία της συναλλαγής επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με ποσοστό 50% της αξίας του στοιχείου. Αν η αξία του στοιχείου είναι μερικώς εικονική, το ως άνω πρόστιμο επιβάλλεται για το μέρος της εικονικής αξίας. Όταν δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της μερικώς εικονικής αξίας επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με ποσοστό 25% της αξίας του στοιχείου.
- Σημειώνεται ότι, σε σχέση με τις καταργούμενες διατάξειςδεν λαμβάνεται υπόψη το όριο της εικονικής αξίας (άνω ή κάτω των 1.200 ευρώ) ενώ μειώθηκε το ποσοστό της αξίας της συναλλαγής (από 200% και 100% σε 50% και 25%, αντίστοιχα), για τα οποία επιβάλλεται το πρόστιμο.
- Το πρόστιμο για την έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς το πρόσωπο, που επιβάλλεται στον εκδότη του εικονικού, κλιμακώνεται ανάλογα με το εάν τεκμαίρεται ότι ο λήπτης του εικονικού στοιχείου τελούσε ή μη σε καλή πίστη.
- Προβλέπεται ευνοϊκή ρύθμιση για εκκρεμείς υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής μέσω της αναδρομικής μείωσης των προστίμων που έχουν επιβληθεί. Με τη ρύθμιση αυτή, δίδεται η δυνατότητα σε όσους έχουν ελεγχθεί από τα Ελεγκτικά Κέντρα, το ΣΔΟΕ και τις ΔΟΥ και έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τεράστια πρόστιμα, είτε για εικονικά τιμολόγια μεγάλης συνολικής αξίας, είτε για μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων πολύ μεγάλου ύψους -εφόσον οι υποθέσεις τους δεν έχουν περαιωθεί ακόμη με διοικητικό συμβιβασμό ή εφόσον δεν έχουν τελεσιδικήσει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων- να γλιτώσουν μεγάλα ποσά, μέσω της αναδρομικής μείωσης των χρηματικών ποινών τους έως και 50%.
Ακολουθεί ο συνοπτικός πίνακας επιβολής προστίμων για τη μη έκδοση, την έκδοση ανακριβών, πλαστών, εικονικών και τη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων για παραβάσεις που διαπράττονται από 26.7.2013, όπως δημοσιεύει και το ΒΗΜΑ
(κάντε κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση)