Την κατηγορηματική του διαβεβαίωση πως η Ελλάδα δεν είναι ξενοφοβική χώρα και πως όλα τα περιστατικά ρατσιστικής βίας από άνδρες της Αστυνομίας θα τιμωρηθούν αυστηρά εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Danas» του Βελιγραδίου.
Ο κ. Δένδιας, εξήρε το έργο της Αστυνομίας και υποστήριξε πως δεν μπορεί να εκτιμηθεί με βάση τα 15 περιστατικά στα οποία υπάρχουν ενδείξεις ρατσιστικής βίας σύμφωνα με τις καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ΟΗΕ, ωστόσο παράλληλα υποστήριξε πως «κανένας δεν θα απαλλαγεί των ευθυνών» και πως οι κυρώσεις θα είναι πολύ αυστηρές.
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης χαρακτήρισε «άδικο» το γεγονός να χαρακτηρίζεται μια ολόκληρη κοινωνία από την συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής, καθώς παρότι έχει αυξήσει τα ποσοστά της, παραμένει μια μειονοτική τάση στην Ελλάδα. «Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ξενοφοβική, όπως διαπίστωσαν και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Σερβίας που επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο», τονίζει ο υπουργός.
Μιλώντας για την έκταση του φαινομένου «Χρυσή Αυγή» και τις εικασίες πως το ακροδεξιό μόρφωμα έχει μεγάλη επιρροή στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Εάν κάποιος αστυνομικός έχει σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, δεν μπορώ να το γνωρίζω και δεν δικαιούμαι να ομιλώ γι' αυτό, εφόσον η συμπεριφορά του δεν επηρεάζει τη λειτουργία της υπηρεσίας ή δεν παραβιάζει το νόμο, αν κι εμένα προσωπικά ο πολιτικός λόγος του Κόμματος αυτού μου είναι ιδιαίτερα αποκρουστικός. Ωστόσο, αν ο αστυνομικός αυτός παρανομεί, προσπαθώντας να εφαρμόσει τις αρχές της νεοναζιστικής ιδεολογίας, τότε θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Σ' αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και κατηγορηματικοί».
Τέλος, ο κ. Δένδιας μίλησε και για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα βιώνει αυτό το πρόβλημα εντονότερα από τις άλλες χώρες, κάτι που φαίνεται και από τον αριθμό των συλληφθέντων λαθρομεταναστών, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως έχει γίνει ουσιαστική προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και υποστήριξε ότι το 2012 υπήρξε μείωση 22,63% στην είσοδο παράνομων μεταναστών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.