Τον φόβο ότι το ΕΣΥ θα "γυρίσει" τριάντα χρόνια πίσω, εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, σχολιάζοντας το σχέδιο για την αναδιάταξη του συστήματος υγείας. Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στάθης Τσούκαλος έκανε λόγο για κλινικές-τέρατα που προκύπτουν από τις συνενώσεις μικρότερων κλινικών σε πολλά νοσοκομεία, και εκτίμησε ότι δεν θα μπορούν να διοικηθούν και εν συνεχεία να παρέχουν στους πολίτες καλές υπηρεσίες υγείας.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το παράδειγμα της συνένωσης των 4 χειρουργικών κλινικών στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου στο εξής δημιουργείται μία χειρουργική κλινική με περισσότερα από 100 κρεβάτια και έναν μόνο συντονιστή. Οι γιατροί εκφράζουν το φόβο για δυσλειτουργίες των κλινικών αυτών καθώς ένας συντονιστής είναι αδύνατο να τα καταφέρει, ιδίως σε ημέρες εφημερίας, και προέβλεψαν ότι τα ράντζα θα επιστρέψουν στα νοσοκομεία, ιδίως στα μεγάλα.
«Το εγχείρημα θα φέρει αναστάτωση. Το σχέδιο αυτό βασίστηκε σε πρόχειρο σχεδιασμό και στο τέλος ο μόνος που θα επιβαρυνθεί θα είναι και πάλι ο πολίτης» τόνισε ο κ. Τσούκαλος.
«Θα χαθεί ο έλεγχος», είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε με ποιά κριτήρια θα επιλεγούν οι συντονιστές διευθυντές των νέων κλινικών. Μάλιστα προβλέπει ότι πολλοί γιατροί (πρώην συντονιστές των παλιών κλινικών) θα προσφύγουν στα δικαστήρια καθώς θα θεωρήσουν ότι η επιλογή τους έγινε με κομματικά ή άλλα κριτήρια.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί αναρωτήθηκαν για μία ακόμη φορά γιατί το υπουργείο Υγείας προχωρά στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών με μόνο στόχο να εξοικονομήσει από αυτές μόλις 30 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν το συνολικό κόστος του ΕΣΥ είναι 13 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των γιατρών που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ Κ. Νησιώτης είπε ότι έπρεπε να γίνει μία αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ καθώς «δε μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους νοσοκομεία με 20 κλίνες και έτσι να επιβαρύνουν το σύστημα».
Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, επανήλθαν και στο θέμα με τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία στις 29 Ιουνίου στο Σύνταγμα. Είπαν για μια ακόμη φορά ότι οι ουσίες αυτές ήταν ιδιαιτέρως τοξικές και ουδέποτε στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τέτοια έκταση και ένταση. Μάλιστα σχολίασαν το γεγονός ότι κανείς δεν παραιτήθηκε μετά τις καταγγελίες τους, υποστηρίζοντας ότι «κάποιος καλύπτει την αστυνομία και το υπουργό Δημόσιας Τάξης και αυτός δεν είναι άλλος από την ίδια την κυβέρνηση».