Με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο επιχειρεί να μεταπείσει το Συμβούλιο της Επικρατείας το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να προχωρήσει στη ρύθμιση για την αυθαίρετη δόμηση.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Νίκο Σηφουνάκη, η ρύθμιση θα προβλέπει την δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου για την εκτός σχεδίου δόμηση, με βάση την οποία ένα αυθαίρετο κτίσμα θα μπορεί να εισφέρει σε χρήμα ή γη στον οικείο δήμο (εντός της ίδιας πολεοδομικής ενότητας) τη διαφορά που απαιτείται για να νομιμοποιήσει την αυθαιρεσία του.
Με τα χρήματα αυτά ή την εισφορά σε γη, ο δήμος θα προχωρήσει στην ανάπλαση ή το «πρασίνισμα» μιας περιοχής.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς να είναι σαφής η συνταγματικότητα της ρύθμισης, ισχυρίζεται ότι, με την αγορά περιβαλλοντικού ισοζυγίου, θα μπορεί ένα αυθαίρετο κτίσμα να μονιμοποιηθεί για πάντα και όχι να τακτοποιείται για 40 χρόνια, όπως έγινε στην περίπτωση των ημιυπαίθριων. Από την αγορά περιβαλλοντικού ισοζυγίου θα απαλλάσσονται όσοι ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι πρώτης κατοικίας.
Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είναι υποχρεωμένοι, εάν δεν έχουν τα χρήματα, να προβούν στην προαπαιτούμενη εισφορά στον οικείο δήμο τους σε γη ή μετρητά. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση το αυθαίρετο κτίσμα θα τακτοποιείται και δεν θα νομιμοποιείται για πάντα.
Τέλος, για τα αυθαίρετα στην εντός σχεδίου δόμηση, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι η ρύθμιση θα προβλέπει την απόκτηση συντελεστή δόμησης ως άυλου τίτλου και πιστοποιητικό πολεοδομικής ένταξης.
Προανήγγειλε επίσης επέκταση της υπηρεσίας κατεδάφισης που λειτουργεί για τα καμένα της Αττικής, σε όλη την Ελλάδα και επίταξη μηχανημάτων από τους δήμους και τις περιφέρειες, για να αντιμετωπιστεί η άρνησή τους να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης.
ΠΗΓΗ: protothema.gr