Προς εκτόνωση φαίνεται πως βρίσκεται η κατάσταση στη Συρία με τη στρατιωτική επέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων να φαίνεται πως «παγώνει», αφού η Δαμασκός έκανε δεκτή την ρωσική πρόταση για έλεγχο των χημικών όπλων στα πλαίσια της οποίας το συριακό χημικό οπλοστάσιο θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο.
Οπως ανακοίνωσε και το ρωσικό πρακτορείο Interfax η συριακή πλευρά έκανε δεκτή την πρόταση της Ρωσίας για έλεγχο των χημικών όπλων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ Μουαλέμ επεσήμανε «Είχαμε έναν πολύ εποικοδομητικό γύρο συζητήσεων με τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χθες και μας έκανε μια πρόταση που σχετίζεται με τα χημικά όπλα. Το απόγευμα συμφωνήσαμε με την ρωσική πρωτοβουλία».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται ένα αποτελεσματικό και συγκεκριμένο σχέδιο για την υπαγωγή του χημικού οπλαστασίου της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο.
Απόψε το διάγγελμα Ομπάμα
Από την άλλη πλευρά οι Αμερικανοί παραμένουν σε κατάσταση αναμονής και όλα θα κριθούν στο αποψινό διάγγελμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις του για τη Συρία. Πάντως από τα έως τώρα δεδομένα ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται επιφυλακτικός για τις πιθανότητες επιτυχίας της ρωσικής πρότασης και συνεχίζει να πιέζει το Κογκρέσο προκειμένου να εγκρίνει τα σχέδιά του για επέμβαση στη Συρία.
Μάλιστα σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις ο κ.Ομπάμα ανέφερε ότι η συμφωνία του Σύρου Προέδρου να παραδώσει τα χημικά του όπλα για διεθνή έλεγχο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα: «Θα προτιμούσα να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτόν τον περιορισμένο στόχο χωρίς να αναλάβουμε στρατιωτική δράση», πρόσθεσε.
Στη συνέντευξή του στο NBC το βράδυ της Δευτέρας, ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να είχε χάσει την εκστρατεία πειθούς στο Κογκρέσο για την έγκριση της στρατιωτικής δράσης. «Δεν θα έλεγα ότι ήμουν σίγουρος για το αποτέλεσμα», σημείωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι δεν είχε αποφασίσει τι θα έκανε, εάν η ψήφος ήταν αρνητική για εκείνον.
Στη δεύτερη συνέντευξη στο ABC, ο Ομπάμα ανέφερε ότι η μία περιορισμένη επίθεση θα ήταν αναγκαία ώστε να τιμωρηθεί το καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων και να εξαλειφθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα χρήσης τους στο μέλλον.
Κον Μπεντίτ: Χωρίς την απειλή επέμβασης δε θα είχαμε τη ρωσική πρόταση για Συρία
Ο εκπρόσωπος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ δήλωσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως η ρωσική πρόταση να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο δεν θα είχε διατυπωθεί αν δεν είχε υπάρξει η στρατιωτική κινητοποίηση από την πλευρά των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
«Χωρίς τη στρατιωτική κινητοποίηση, δεν θα είχε υπάρξει αυτή η πρόοδος. Το γεγονός ότι η επέμβαση γινόταν πραγματική, υποχρέωσε τη Ρωσία και τη Συρία να κινηθούν. Το πιο τρομερό πράγμα, τόσο για τους μεν όσο και για τους δε, είναι ότι ο μεγάλος νικητής σ' όλο αυτό είναι ο (Μπασάρ αλ) Άσαντ. Παραμένει στην εξουσία (...) Ξέρουμε πως ο κόσμος θα συνεχίσει να ζει, δεν ξέρω για πόσο καιρό, με ένα δικτάτορα όπως ο Άσαντ. Είναι ήττα όλων μας», δήλωσε ο οικολόγος ευρωβουλευτής.