Μέσα σε μερικές ώρες άρχισε να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ στο οποίο έχει μπει η Συρία. Επειτα από αλυσιδωτές αντιδράσεις από το μεσημέρι της Δευτέρας, η Δαμασκός ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιό της, μετά από καταλυτική παρέμβαση της Ρωσίας. Oι ΗΠΑ όμως αντέδρασαν με σκεπτικισμό στην προθυμία της Συρίας.
Ολα ξεκίνησαν από μία δήλωση του Τζον Κέρι. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ουίλιαμ Χέιγκ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε αναφέρει πως υπήρχε τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία.
«Θα μπορούσε να παραδώσει ως και το τελευταίο από τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβή και να επιτρέψει την πλήρη και συνολική καταγραφή του οπλοστασίου, αλλά δεν πρόκειται να το κάνει αυτό και δεν μπορεί να γίνει», είπε ο Κέρι απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι θα μπορούσε να κάνει ο Μπασάρ Αλ Ασαντ για να μην γίνει η επίθεση.
Λίγη ώρα αργότερα ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει πως επρόκειτο για μία ρητορική τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Η Ρωσία όμως είχε πάρει ήδη θέση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Σεργκει Λαβρόφ δήλωσε πως το Κρεμλίνο θα πιέσει τον Ασαντ να παραδώσει τα χημικά όπλα σε διεθνή έλεγχο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η προσπάθεια να πειστεί το καθεστώς της Συρίας για αυτή την εξέλιξη θα ξεκινήσει αμέσως προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χημικά όπλα σε συγκεκριμένες περιοχές, υπό τη διεθνή επίβλεψη, προκειμένου να καταστραφούν. Κάτι που φάνηκε πως είχε αποτέλεσμα, αφού σε περίπου μία ώρα ήρθε η απάντηση της Συρίας.
Ο Γουάλιντ αλ Μουαλέμ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Ρωσία για την παρέμβαση προκειμένου να «αποτραπεί η αμερικανική επιθετικότητα» και δήλωσε πως η Συρία είναι έτοιμη να θέσει τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο
«Δηλώνω ρητά ότι η Συρία χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ρωσίας, με κίνητρο την ανησυχία για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και με βάση την εμπιστοσύνη μας στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας που προσπαθεί να αποτρέψει την αμερικανική επιθετικότητα απέναντι στο λαό μας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας.
Μετά από όλα αυτά, παρότι αρχικά τόνισαν πως ο Κέρι μιλούσε απλά θεωρητικά, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να πάρουν θέση για την κίνηση της Ρωσίας και την αποδοχή της από τη Δαμασκό. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως η Ουάσιγκτον καλοσωρίζει όποια προσπάθεια για τη μείωση και καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Ασαντ. Τόνισε πως ακόμη γίνονται συζητήσεις προκειμένου να εκτιμηθεί η πρόταση και αν αυτή μπορεί να ανατρέψει το κλίμα για επίθεση. Παράλληλα όμως η Ουάσιγκτον έδειξε σκεπτικισμό για το αν πράγματι ο Ασαντ έχει πρόθεση να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, επεσήμανε πως η συγκεκριμένη πρόταση έγινε μόνο υπό την απειλή της επίθεσης και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το αν αυτό είναι αρκετό για να αποτραπεί η στρατιωτική επέμβαση.
Ιδια πρόταση από τον ΟΗΕ
Πριν απαντήσει η Συρία, την ίδια πρόταση είχε κάνει και ο ΟΗΕ. Σε μία προσπάθεια να βγει το Συμβούλιο ασφαλείας από την «ντροπιαστική παράλυση» όπως είπε ο Μπαν γκι Μουν, επρόκειτο να απαιτήσει τη μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας σε ασφαλές σημείο για να καταστραφούν. Παράλληλα ο γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε πως ίσως να απαιτηθεί η συμμετοχή της Συρίας στη διεθνή σύμβαση κατά των χημικών όπλων, κάτι που δεν είχε υπογράψει η Δαμασκός.
Σύροι αντάρτες: Ψεύδονται Ασαντ και Πούτιν
Αμεση ήταν η αντίδραση των Σύρων ανταρτών σε αυτές τς εξελίξεις. «Κάνουμε έκκληση για πλήγματα εκ μέρους της Δύσης και προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα ότι το καθεστώς λέει ψέματα και ότι δάσκαλός του είναι ο ψεύτης Πούτιν», τόνισε ο Σελίμ Ιντρίς, ο ηγέτης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
«Τέχνασμα» χαρακτήρισε από την πλευρά του τη ρωσική πρόταση και ο Λουάι Μόκνταντ, ο πολιτικός συντονιστής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. «Απορρίπτουμε τις υποσχέσεις αυτού του συριακού καθεστώτος, το οποίο εκτοξεύει ψέματα. Πιστεύουμε ότι το συριακό καθεστώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο τώρα που αισθάνεται διεθνή πίεση», σημείωσε.
Πηγή: Reuters